Гущери


Игуана


  Игуаната е принадлежи към класът на Влечугите. Нейната родина са тропическите гори в Централна и Южна Америка. Тя е дървесно животно, което активно през деня.
  Мъжките се различават от женските по големината на гребена, по-масивната глава и по-дебелата основа на опашката. Дължината на игуаната достига максимум 2 метра, поради това тя има нужда от обширен терариум или самостоятелна стая. Терарумът трябва да богато аранжиран с клони за катерене. Препоръчително и наличието на воден басейн в терариума. Температурата през деня трябва да бъде между 28 и 30 °С, а през нощта не по-ниска от 18 °С. В терариума трябва да има УВ лампа. Слънчевата светлина се отразява благоприятно върху развитието на игуаната. Трябва да имате предвид, че ако оставите стъклен терариум на пряка слънчева светлина, температурата се повишава бързо до фатални нива. Винаги трябва да има осигурена сянка за животното, в случай че иска да се скрие. Необходима е висока влажност на терариума – два пъти дневно той трябва да се напръсква с пулверизатор с хладка вода. Постелката може да бъде смес от пясък и пръст или торф и пръст.
  Игуаната е растителноядна. В менюто ѝ се включват листни зеленчуци, зелеви храни, глухарчета, листа от ряпа, тиква, боровинки, малини, къпини, тиквички, банани и други плодове. В зоомагазините се продават специализирани храни за игуани, които не трябва да заместват обаче плодовете и зеленчуците в менюто на игуаната. Даването на кучешка, котешка или човешка храна е забранено, тъй като може да се развие бъбречна недостатъчност. Полова зрялост игуаната достига на 3 години. Два месеца след оплождането игуаната снася до 80 яйца, от които след месеца се излюпват малките. Игуаната може да социализира, ако всеки ден ѝ обръщате внимание като я галите. Добре е от малка ѝ се подрязват ноктите, защото стават много остри. Това се извършва със специална ножичка, като внимавате да не засегнете живеца на нокътя. Игуаните се отличават с добро здравословно състояние, ако се хранят пълноценно. 

Сподели в:

Ключови думи:

игуана,

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 125

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...

 [X]Затвори