Гущери


Гекон


  Геконът е гущер, принадлежащ към семейство Геконови (Gekkonidae). Познати са над 800 вида гекони и са разпространени в местата с по-топъл климат. В България се среща само един вид - Балканският гекон, който е защитен. 
  Отличаващи черти на геконите от другите гущери са издаването на цвъркащи звуци при общуване и липсата на клепачи. Вместо това те имат прозрачна мембрана, която покрива окото, което увлажняват и почистват с език. Геконите са предимно нощни животни, умеещи да различават цветове през тази част от денонощието. Подобно на хамелионите, някои видове гекони могат да променят цвета си, за да се сливат с околната среда. Няколко вида имат способностт да възстановяват на откъснати части от тялото си. Структурата на пръстите им помага да се движат по вертикални повърхности. Интересен факт е, че когато са развълнувани, геконите въртят опашката си подобно на кучетата. Най-разпространените гекони, които са отглеждат като домашни любимци са леопардовият гекон, геконът токи и златният гекон.
  Родината на леопардовия гекон са пустинните райони в Южна Азия – Пакистан, Афганистан, Северна Индия. Той е с жълтеникава окраска на черни петна и райета. По нея може да се разпознае възрастният от младия индивид – възрастните имат петнистта окраска, а при младите, тя е на райета. Тялото е масивно и достига дължина до 20 – 25 см. Опашката е дебела. За разлика от другите гекони, леопардовият гекон не може да се катери по вертикални повърхности. Този вид гекони са много социални и не са агресивни, въпреки че се случва да хапят. В един терариум могат да живеят няколко женски с един мъжки, без да има проблеми. Не е препоръчително да се отглеждат заедно два мъжки екземпляра, защото са териториални животни. Бързо свикват с човешката компания, дори могат да заспят в дланта Ви. Ако нямате опит в отглеждането на гекони, този вид е подходящ за Вас. Освен в терариум, леопардовият гекон може да се отглежда в стъклен аквариум или прозрачна пластмасова кутия. Размерите му за отглеждане на една двойка трябва да бъдат най-малко 50-60 на 25-30 см. Ако искате да отглеждате повече гекони е необходим по-голям терариум. Аранжировката с укрития в терариума е задължителна. Тя може да бъде камъни, счупени глинени саксии или каквото Ви хрумне. Постелката трябва да бъде среднозърнест пясък, смесен с торф, глина или друг субстрат. Това прави постелката по-твърда и дава възможност на гекона сам да си изкопае укрития. За младите гекони, под 6 месечна възраст трябва да се използват вестници или салфетки за постелка, тъй могат да поемат песъчинки, които да им причинят проблеми с храносмилателния тракт, често имащи летален край. В терариума може да се поставят и растения, най-добре сукулентни, като трябва да се избягват кактусите с бодли и отровните растения – сем. Млечкови, коледната звезда и др. Подходящи са алоето, сенециото, литопсите, плеиоспилусите, хаворията. През деня не е необходима УВ лампа, тъй като са нощни животни. През зимата е желателно да се монтира крушка за отопление. Леопардовият гекон е насекомоядно животно. Предпочита щурци, паячета, хлебарки, брашнени червеи. Храната му трябва да бъде поръсена с калций на прах. На възрастните може да се постави паничка с калций на прах, който да ближат. Трябва винаги да имат прясна вода за пиене, въпреки че не пият много вода. Тъй като леопардовият гекон е пустинен вид, не е необходимо поддържане на висока влажност на въздуха. Полова зрялост достига на 10-15 месечна възраст. Преди размножаване женската трябва да се внесе при мъжкия, а не обратното. Тя снася обикновено две яйца, 30 дни  след копулацията, като по това време има нужда от повече калций. В зависимост от температурата в инкубатора се определя пола на малките – при по-студена температура между 26,6 и 28,8 °С се излюпват женски, а при по-висока между 30 и 31,1 °С, преобладават мъжките индивиди. Яйцата се мътят 45-90 дни, в зависимост от температурата в терариума.
  Геконът токи е разпространен във влажните екваториални гори на Източна Азия (Бангладеж, североизточна Индия, Индонезия и части от Нова Гвинея). Дължината на мъжките представители варира между 33-35 см, а на женските 20-28 см. Хранят се предимно с насекоми – щурци, скакалци, червеи, хлебарки, а възрастните и с новородени мишки и малки гущери. Токитата са дървесни видове, за това височината на терариума трябва да е по-голяма от дължината му. За отглеждането на един индивид е необходим 45 литров терариум, а за два – 100 литров. Постелката на терариума трябва да бъде влагозадържаща. Подходящи са кокосовите стърготини, вермикулита и торфения мъх. Укритията и растителността (най-добре кротон и восъчно цвете) са необходими, за да се пресъздаде естествената му среда на живот. Геконът токи е нощно животно и няма нужда от УВ лампа. Може да се отглежда на стайна температура, но е тя трябва да е висока – през деня 25 – 30 °С, а през нощта 20 – 25 °С. Препоръчително е използването на нагревателни плочи, защото не обича силната светлина. Тъй като е обитател на екваториалните гори, токито има нужда от висока влажност на въздуха. Трябва да има винаги купичка с прясна вода,а терариумът е необходимо да се пулверизира няколко пъти на ден. Най-често геконът токи снася по две яйца, от който след 90 – 120 дни се излюпват малките. Продължителността на живота му при добре гледане е между 7 и 15 години. Токито не е подходящо за хора, които нямат опит в отглежаднето на гекони. То е агресивно и препоръчително да не се хваща, а ако се налага, това да става с ръкавица, защото хапе много болезнено.
  Естествената среда на златния гекон са вечнозелените екваториални гори на Виетнам. Рамерите на мъжките представители достигат до 17,5 см, а женските до 15 см. Хранят се с щурци, брашнени и восъчни черви. За разлика от другите гекони, златният гекон харесва и плодове – узряла, мека праскова. Височината на терариума трябва да бъде по-голяма, от неговата дължина, тъй като той е дървесен вид. За два възрастни индивида е подходящ 100 литров терариум. В него трябва да има пълзящи растения, сухи клонки и мнго скривалища, защото е много плашлив. Постелката трябва да задържа влага – торфен мъх, нарязан кипарис, вермикулит, кокосови стърготини. Тъй като е нощно животно, не е необходима УВ лампа. Обикновена крушка, която поддържа температура 27 – 32 °С е достъчна. Златният гекон има нужда от прясна вода. За съд може да се ползва плитка чинийка. Женската снася най-често по две яйца, които залепва на стените или на накакъв друг предмет. Златните гекони са много любопитни, същевременно и плашливи. Контактът трябва да се ограничи до минимум, защото може да се опитат да Ви захапят или да отделят секрет с много остра миризма, която трудно се маха.
 

Сподели в:

Ключови думи:

гекон, гущер, балкански гекон, леопардов гекон, гекон токи, златен гекон

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 125

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...

 [X]Затвори