Декоративни риби


Неон


   Неонът е красива, стадна рибка от семейството на Харацидите. В природата се среща във водите на река Амазонка и нейните притоци. Представителите на вида имат вретенообразно тяло, по дължината на което има блестяща синя ивица.

   Неонът се отглежда лесно – това е спокойна рибка, която не закача другите видове рибки в аквариума и не яде растенията. За да не са стресирани и да са в добро здраве трябва да се отглеждат минимум 4-5 неони в един аквариум. Аквариума трябва да бъде с обем не по-малък от 40 л. Водата трябва да бъде с температура 22 – 25 °С и ph – 6 - 6,5. Менюто на неоните трябва да бъде разнообразно.

   Неоните са плодовити рибки, което не значи че се размножават лесно. Трудностите идват от големите изисквания към средата – водата трябва да бъде много мека и леко кисела. Тъй като родителите могат да изядат хайвера и малките, на дъното на аквариума се поставя мрежа, която да ги разделя. Мъжкият и женската трябва да се извадят възможно най-скоро след оплождането на хайвера. Хайверните зърна са чувствителни на светлина и поради тази причина развъдния аквариум трябва да бъде поставен на тъмно място, а светлината да се увеличава постепенно в рамките на 3-4 дни, след хвърлянето на хайвера. При добро захранване и аерация, окраската на малките ще се появи до месец.

Сподели в:

Ключови думи:

неон, стадна рибка, харациди,

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 125

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...

 [X]Затвори