Декоративни риби


Данио


   Даниото е пъргава, миролюбива, стадна рибка, от семейството на Барбусите. Между индивидите има полов диморфизъм – мъжките са с по-ярки цветове и по-малко коремче. Срещат се четири вида данио:

  • Данио рерио – представителите на вида са сребристи на цвят, като по дължината на тялото имат няколко сини шарки. Дължината им достига 6 см, а в природата са разпространени в реките на Индия.
  • Точково данио – тези рибки имат черни точки по тялото си, от където идва и името им. Дължината им достига 6 см. Разпространени са във водите на Тайланд.
  • Малабарско данио – предствителите на вида имат синя ивица по тялото, по която има жълти петна. На дължина достигат 10 см. Срещат се в реките на Шри Ланка.
  • Розово данио – както подсказва името им, тези рибки са розови на цвят. По тялото си имат и тънки бели ивици. На дължина достигат 6 см. Обитават реките в Индия и Тайланд.

   Рибките данио се отглеждат лесно и са подходящи за начинаещи акваристи. Обема на аквариума трябва да бъде между 20 и 30 л, а температурата на водата – 22, 26 °С. В менюто им трябва да влизат храни от животински произход - тубифекс, артемия, дафния, както и суха храна - люспи, пелети.

   Освен че се отглеждат лесно, тези рибки се размножават също лесно. След като женската вхърли хайвера си, а мъжкия ги оплоди, родителите трябва да бъдат извадени от аквариума. Малките се излюпват до 2-3 дни.

Сподели в:

Ключови думи:

данио, данио рерио, точково данио, малабарско данио, розово данио, стадна рибка, барбус,

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...

 [X]Затвори