Декоративни риби


Дискус


   Дискусите принадлежат към семейството на Цихлидите. В природата се срещат в бавните води на река Амазонка. Това са много красиви рибки. Тялото им има форма на диск, главата им е малка, а очите големи. Между индивидите има полов диморфизъм – мъжките имат по-добре развити плавници и по-ярка окраска.

   Аквариумът трябва да бъде с обем, не по-малък от 200 л. Твърдостта на водата трябва с pH  между 6,2 до 6,8 и температурата - 27-30 °С. В менюто на дискуса трябва да бъде включени готови храни, ларви и тубифекс.

   Дискусите достигат полова зрялост като навършат 20 – 22 месеца. Оформилата се двойка се познава по това, че двамата извършват необичайни движения с тялото и главата и често плуват един до друг. Преди да бъде хвърлен хайвера, бъдещите родители почистват мястото, където ще бъде положен. След това женската хвърля между 60 и 420 яйца, а мъжкия ги опложда. Майката изпраща вода, богата на кислород към хайвера, а мъжкия охранява гнездото. Малките се излюпват след 2-3 дена, а след 5 - 6 дена започват да плуват и се закрепят за телата на родителите си, от където се хранят с кожен секрет – дискусово мляко. Това може да продължи 40 дена, но след 10-тия ден могат да бъдат хранени и с артемия.

 

Сподели в:

Ключови думи:

дискус, цихлиди, дискусово мляко

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...

 [X]Затвори