Амадини


Амадини ( Финки )


Родното място на амадините (финки) са Азия, Африка и Австралия. Най-разпространени видове сред любителите на птици са гулдовата амадина и зебровата амадина.


Това са изключително красиви, малки птички, които са добри певци. Продължителността на живота им е средно между 4 и 7 г. Те нямат нужда от човешка компания, което ги прави подходящи домашни любимци за хора, които нямат много свободно време. Препоръчва се да се отглеждат по двойки в клетка, като се вземе в превид, че различните видове могат да бъдат агресивни един към друг. Отглеждането им с папагали в една клетка не е препоръчително, тъй като могат да ги наранят. Изваждането от клетката ще им причини голям стрес, поради тази причина не е желателно.


Въпреки че са малки птички, финките имат нужда от голяма клетка (мин 75 см, на дължина), тъй като са много активни. Дължината на клетката трябва да бъде по-голяма от височината ѝ, тъй като тези амадините не летят на високо. Клетката не трябва да е сложена на течение и на шумно място. За да бъдат здрави, финките трябва да са изложени на пряка слънчевата светлина, но в клетката да има и местенце, където да пада сянка. В случай, че такава не достига до клетката с амадините, трябва да им се осигури лампа. Зимата не трябва да бъдат оставяни навън. В клетката не е необходимо да има играчки, но трябва да има кацалки, на голямо разстояние една от друга, за да могат птичките да прелитат от едната на другата. За постелка на клетката са идеални вестниците.


Амадинките имат нужда от балансирана диета. Добра идея са храните за финки, които се предлагат в зоомагазините. Освен с такива храни те могат да бъдат хранени със семена, твърдо сварени яйца, насекоми и с пресни зеленчуци и плодове - ябълки, банани, грозде, сладки картофи, спанак или броколи. Ако зеленчуците и плодовете не бъдат изядени до няколко часа, трябва да се махнат от клетката. Водата трябва всеки ден да се сменя, като е желателно да бъде преварена.

Сподели в:

Ключови думи:

амадини, финки

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 125

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...

 [X]Затвори