Папагали


Корела


  Родината на папагалът корела е Австралия. Пренесен е в Европа в средата на 19 в. Това е много плашлива птица, която обича да стои по високи дървета в природата.  
  Основният цвят на окраската на корелата е сив, като главата е жълта, преливаща в бяло с оранжево-червени бузи. Днес в резултат на различни мутации са се получили разнообразни цветови окраски на корелата – бяла, жълта, канелена, сребриста, опушена и както и представители с бели бузи. Характерна е жълтата качулка, заради която е  наричана мини какаду. При мъжките опашката от долната страна е черна, а при женските по-бледа. Мъжкият се различава от женската по по-тъмния цвят на окраската и по далечното разстояние между очите. Размерът на тялото заедно с опашката достига 32 – 34 см. 
  Кафезът трябва да бъде минимум с дължина 70 – 80 см, широчина 30 – 40 см и височина 45 см и трябва да бъде поставен в някой тих и спокоен, защитен от течение и пряка слънчева светлина ъгъл, от жилището на височина 1, 1,5 м. Това е подходящ вариант за една птица, ако искате да отглеждате повече птици, най-добре е да им осигурите волиера. В клетката трябва да има поилка, хранилка, паничка за по-меките храни (плодове и др.), ваничка за къпане, паничка за пясък, примесен с предварително изпечени и натрушени яйчени и мидени черупки, кацалка и играчки за папагали от зоомагазините. Препоръчително е да се снабдите и калъф за кафеза, благодарение на който птицата ще бъде предпазена от течения през нощта и Вашето сутрешно събуждане няма да е прекалено рано.
  Основната част от менюто на корелата са зърнените храни – просо, канарено семе, овес, слънчоглед. В по-малки количества може да ѝ давате и царевица, жито, ленено семе, коноп. Лакомства за корелите за листата от глухарче, които трябва да им се осигуряват често, клонките с пъпки от върба, липа, топола и бреза. Те обичат много и различни плодове като ябълки, круши, шипки, банани и цитруси, варена царевица, ориз, жито и  овесени ядки. Водата в пойлката трябва да бъде винаги прясна.   Корелите нимфи се размножават лесно. Женската снася 4-7 яйца, от който след 21 дни започват да се излюпват малките. С много постоянство и търпение могат да се научат да произнасят някои думи. Те са много добри виртуози и могат да възпроизвеждат чута мелодия. Продължителността на живота им достига 15 – 20 години, известни са и случаи до 30 години.

Сподели в:

Ключови думи:

корела, корели нимфа, папагал

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 125

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...

 [X]Затвори