Папагали


Вълнисто папагалче


  Вълнистото папагалче един от най-малките членове на семейство Папагали. Той много добре имитира звуци, а при подходящо обучение и с голямо търпение може да се научи и да произнася отделни думи. Неговата родина е Австралия. Холандците, като откриватели на този континент са пренесли вълнистите папагалчета в Европа. Името им идва от красивите, напречни вълнисти линии и зебровидни щрихи по задтилието, гърба и крилата. В естествената си среда вълнистото папагалче има зеленикав основен цвят, а вълнистите ивици преливат от жълто към черно. Днес, чрез различни селекционни програми са се оформили три породни групи: при първата вълнистият рисунък е запазен, при втората той е заменен е с малки петънца, кантове или е комбинация от цветове, а при третия вид изцяло липсва и окраската е едноцветна с розовочервени очи. Срещат се и качулати представители. Големината на този вид папагали е приблизително колкото на врабче, но опашката ги прави по-големи. Половото диференцириране става с възрастта. Разликата между мъжкия и женската е в цвета на восковицата (основата на човката около ноздрите) – при мъжките тя е синя, а при женските е кафеникава. При младите вълнисти папагали тя е светлосива.
  Кафезът, ако гледате едно или двойка вълнисти папагалчета, трябва да бъде с размери 40х30х40 см. В случай, че отглеждате повече пилета, е необходимо осигуряването на по-голяма клетка, най-добре волиера. Подът на кафезът или волиерата се застила с пясък, който трябва да се сменя всяка седмица.  
  Менюто на вълнистото папагалче включва просо, слънчоглед, в по-малки дози овес, лен, коноп и канарено семе. За разнообразие може да му давате и пресни маруля, зеле, цвекло, ябълка, круша и др.    Полова зрялост достигат на 8-10 месечна възраст. При размножаването трябва да се вземе в предвид, че в природата живеят на ята и решават да гнездят групово. Поради тази причина е добре да има 2 – 3 двойки за размножаване. Поставянето на гнездилки също стимулира размножителния процес. Вълнистото папагалче е моногамно и остава вярно на своя партьор до края на живота си.

Сподели в:

Ключови думи:

вълнисто папагалче

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 125

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...

 [X]Затвори