Морски свинчета


Обща информация


  Морското свинче е вид гризач, принадлежащ към семейство Caviidae. Родината му са Андите в Южна Америка, по специално територията на днешните Еквадор, Боливия и Перу. Древните инки са започнали да го одомошават там преди около 4 – 5 хил. години и освен това го използвали за храна. В Европа морското свинче пристига през 16 в., донесено от холандски, испански и английски мореплаватели, и се превръща в екзотичен домашен любимец. Името му се свързва с факта, че е пренесено през морето (морско) и че издава звуци, подобни на квиченето на прасетата.
  Теглото на женските морските свинчета варира между 700 и 900 гр, а на мъжките между 900 и 1200 гр. Дължината на тялото достига 20 – 25 см. Срещат се късокосмести и дълкосмести породи морски свинчета. Както и при котките и при тях козината може да бъде къдрава или да липсва (без нито един косъм или с косми само около носа и лапите). Окраската може да бъде едноцветна (бяла, черна, кремава, шоколадова, червена, бежова, златиста, лилава), колор пойнт,  двуцветна или трицветна. Очите са червени или черни. Зъбите са 20 на брой, като резците растат през целия живот, за което е необходимо да се изтъркват постоянно чрез гризане. Предните крайници имат четири къси нокътя, а задните – три. Ако не могат да се изтъркват, те стават прекалено дълги и извити и пречат при ходенето. Поради тази причина се налага да ги изрязвате със специална ножичка, като внимавате да не засегнете живеца, защото ще протече кръв. Тя трябва да бъде спряна на време, а животното не трябва да се оставя да легне в талажа с разкървен нокът, т.к. може да се развие инфекция.
  Морските свинчета
са тревопасни животни. Приемат храна в малки количества през целия ден. Хранят се със свежи плодове – ябълки, круши, дини, сини сливи, банани, ягоди, череши, вишни, зеленчуци – моркови, картофи, марули, спанак, зеле в по-малки количества, чушки, които не са лютиви, краставици, тикви, тиквички, целина, плодовете на граха, копър и магданоз. С радост консумират клонки с листа, които не са пръскани и зърнени храни като овес, царевица, слънчоглед, ечемик и жито, и варен ориз. В менюто трябва да бъде включено и сено, което помага за изтъркването на зъбите. В зоомагазините се продават и зърнени смески, които също са подходящи за тях, но не трябва да се превръщат в основна част от менюто им.
  Морското свинче може да отглеждате в аквариум или специална клетка с талаш, като имате в предвид, че то има нужда от движение, което е важно за доброто му здравословно състояние и трябва да го пускате на свобода през деня на обезопасено място. Това може да леглото или пода на стаята. Клетката или аквариумът не трябва да бъдат поставени близо до радиатор, климатик, течение и силна светлина. Стаята в която е морското свинче трябва да бъде посещава от хора, за да не се чувства самотно. Силните шумове стресират домашният любимец, поради това е желателно определената стая за него да не бъде много шумна.  
  Морските свинчета достигат полова зрялост на 3 – 4 седмична възраст. Бременността продължава между 59 и 73 дни. Малките се раждат със зъби и могат да поемат фураж след третия ден, но се нуждаят и от кърмене около 15 – 20 дни. Продължителността на живота е около 4 – 5 години, но при добро гледане може да достигне и до 9 години. В книгата на рекордите Гинес през 2006 г. е регистрирано най-дълго живялото морско свинче – 14 год. и 10.5 месеца.

Сподели в:

Ключови думи:

морско свинче, храна

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4259

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 95

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...

 [X]Затвори