Зайци


Чинчила


  Чинчилата е гризач, който принадлежи към семейство Чинчилови. Нейната родина са Андите в Южна Америка, или по-точно територията на днешните Перу, Боливия, Чили и Аржентина. Произходът на името ѝ се свързва с индианското племе чинча, което използвало кожата ѝ за направата на облекто си.
  На външен вид чинчилата наподобява катерица, но с по-малки опашка и уши. Дължината на тялото варира между 20 и 38 см, а теглото му – между 500 и 800 гр. Окраската на козината е светло или тъмно сива, като на коремчето е бяла. Козината ѝ е изключително гъста и мека – от един космен фоликул израстват 60 косъма. Очите са големи и черни на цвят. Задните крайници са много добре развити, поради което чинчилата се отличава като добър скачач. Тя е нощно животно и е активна през нощта.
  Менюто на чинчилата включва зърнени храни – овес, жито, царевица, ечемик, слънчоглед, моркови, цвекло, зеле, сено, люцерна и листа от глухарче. Диетата ѝ не трябва да се сменя рязко, а постепенно, защото животното може да се стресира. Трябва да се дават и клонки с листа, креда или тебешир, за да си остри зъбите. Приемът на храна трябва да се контролира, защото е предраположена към затлъстяване.
  Чинчилата е едно от най-подходящите животни за отглеждане у дома. Ако се социализира от малка, тя става много любвеовилна и се привързва към господарите си, въпреки, че от време на време не обича да я прегръщат и милват. Чинчилити могат да се отглеждат единично или по двойки. Имат нужда от голяма клетка, защото са много игриви и любопитни. В клетката задължително трябва да има ваничка с пресят пясък и 10 % талк, в в която чинчилата да се „къпе”. Така тя поддържа козината си мека и запазва топлозащитните свойства на космите си. Индивиди, които са лишени от пясъчните си бани и отглеждани в помещение с висока влажност, лесно се простудявт и могат да умрат. Гъстата им козина ги прави чувствителни към повишаването на температурата, защото лесно прегряват. Температурата на помещението, в което се отглеждат не трябва да бъде по-висока от 24 ºС. Тежката миризма на изпражнения, характерна за гризачите, не се среща при чинчилите.  
 Полова зрялост достигат до 6 – 7 месечна възраст. Чинчилата може да забременее 2 – 3 пъти годишно. Бремеността трае 3 месеца. Броят на малките може да стигне 6. Продължителността на живота на ѝ варира между 15 и 22 години.

Сподели в:

Ключови думи:

чинчила

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 125

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...

 [X]Затвори