856

0

Уникални разкрития за маймуните: Вижте колко близки са те до хората, ще паднете!

Раздел: Други

Категория: Любопитно

   

Шимпанзетата не спират да учудват изследователите. Все повече се доказват приликите между тях и човешкия вид. ДНК-то ни се припокрива с тях с над 98%, което погледнато реално значи, че или ние още сме маймуни, или те след някоя друга година ще станат хора.

Шегата настрана, по-интересният факт обаче, е че нашите гени се доближават до тези на банана, и не с колко и да е, а с цели 50%! Разбира се, както всички можем да се досетим, приликите не са външни.

Става въпрос за такива на клетъчно ниво, но факта, че гените ти се доближават наполовина с тези на банан, те карат да се замислиш следващият път като ги видиш в супермаркета. Нали?

 Връщаме се към шимпанзетата.  Доказано е, че животните могат да разбират езика ни, ако са тренирани достатъчно дълго време. Също така те показват и чувство за справедливост. Сега обаче група учени доказват, че е напълно възможно да споделим чаша вино с тях и те да му се насладят точно толкова колкото и ние. С други думи, не само хората обичат да се глезят с чаша хубаво вино.

Учени от университета Оксфорд, които изследват шимпанзета в Гвинея (Африка), са свидетели на дългосрочен и постояннен прием на етанол от маймуни.

17-годишното проучване ни дава кадри, на които се вижда как шимпанзетата използват листа, за да пият ферментирал сок от палми. А някои пият толкова, че чак показват видими признаци на опиянение. С други думи, шимпанзетата очевидно си прекарват добре.

Проучването, е публикувано в списанието Royal Society Open Science, и доказва, че изборът на шимпанзетата е натурално ферментирало палмово вино, което се добива от палмовото дърво лико.

Някои от жителите на Гвинея използват палмовото  вино от дърветата за собствени нужди, като им прерязват короната и събират сока в пластмасови контейнери сутрин и вечер.

Учените, които работят в тази област, са наблюдавали шимпанзета да изкачват дърветата – често на групи – и да пият от естествено ферментиралия алкохол.

Животните пък си имат начин, по който да изсмукват сока. Използват средство, наречено листова гъба -  събират шепа листа, сдъвкват я, потапят я в алкохола и след това го изсмукват. За да изчислят приема на етанол на шимпанзетата, учените измерили съдържанието на алкохол във виното и заснели времето през което животните пият. Така те доказват, че маймуните консумират около 85 милилитра алкохол на ден, което е почти равно на алкохола в една бутилка вино.

Някои от животните показват признаци на опиянение, които включват заспиване скоро след приемането на алкохола. Друг случай доказва, че след прием на палмово вино, един мъжки индивид изглежда изключително неспокоен.

Докато другите шимпанзета спяха или се подготвяха за сън, той прекара цял час в развълнувано скачане от дърво на дърво.споделя изследовател от екипа.

И нормално, и човек когато изпие бутилка вино обикновено започва да скача, издавайки звучи, често близки до тези на шимпанзетата.

Учените подкрепят теорията, че може би мутации помагат за разграждането на алкохола и набавянето на нужни захари. Каквато и да е причината, дано животните не чувстват главоболие на сутринта.


Източник: ПИК

 

Ключови думи:

Уникални разкрития за маймуните: Вижте колко близки са те до хората, ще паднете!

Сподели в:

Насилието над животните води и до насилие сред хората

Полски фотограф прави уникални портрети на кучета

Най-малките и уникални същества - насекомите

Добави коментар

КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4258

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 93

  Гласове: 46

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...