24149

5

Опасни паякообразни в България

Раздел: Паякообразни

Категория: Полезно

   

Скорпионите ( Scorpiones) са разред безгръбначни животни с осем крака, принадлежащи към клас паякообразни. Всички скорпиони са отровни. Не правят изключение и нашите, но отровата на различните видове е с различна токсичност. Те не нападат човека, но при случайно докосване го убождат с отровния си шип, при което се усеща болка. Скоро се появява зачервяване с лек оток, който рядко може да обхване целия крайник. 


 

 

    В Веднага след ухапването трябва да се превърже стегнато крайникът над ухапаното място и да се потърси незабавно лекарска помощ.  Ухапаното място веднага да се наложи с дебел глинен компрес, забъркан най-добре с оцет, който да обхване голяма част от засегнатото място.

    Отровата на скорпионите е с по-голяма токсичност през топлите годишни времена.


 

   Солпуги (Solpugia) - бягащи от слънцето. Те са сродни на скорпионите паякообразни и са със силно развити горни челюсти със здрави и остри върхове, които от вътрешната си страна са назъбени. Живеят само 1година . 

 

 


При раздразнение заемат заплашителна поза и издават писклив звук. При ухапване пострадалият усеща в мястото на ухапването слаба болка, която бързо ое разпростира по целия крайник, появяват ое парези на крайниците, бурно настъпват гърчове, задух, понякога повръщане, болки в ставите, спиране яа уринирането, безсъние. Лекарската намеса е задължителна. Заболяването продължава обикновено 4 — 5 дни и бавно отзвучава. Понякога могат да се появят гангренозни изменения в мястото на ухапването, тежка интоксикация водеща до смърт.  

 

    Черен отровен паяк (Lathrodectus tredecimguttatus)  Може да бъде намерен в навесите, оборите и даже в жилищата на хората. Той е нощно животно. Женските са опасни за хората и за множество домашни животни. Сам той никога не напада. Хапе, когато бъде раздразнен или докоснат. Ухапването се усеща като внезапна остра болка, подобна на убоджане Местните кожни изменения са незначителни. Веднага се появява синкавочервено, ненадигнато над кожата петно, обградена с блед ореол. Петното изчезва след 1-2 минути. Рядко се случва червенината да се задържи по-дълго време и да се появи лек оток. 


 


    При ухапването от черен паяк: се появяват внезапно задух, обща отпадналост, треска с температура, силни болки на ухапаното място и гърчове. Ако няма възможнжст за незабавна медицинска помощ, специалистите препоръчват мястото може да се обгори с наженен нож. Колкото и абсурдно да звучи това е най-ефикасния метод за преодоляване на проблема.

    Пострадалите се потят обилно, конюнктивите са зачервени, зениците разширени. Температурата се повишава, често явление е треската. Понякога се появяват спастични движения и гърчове. Протичането може да бъде различно. При леките случаи пълно оздравяване настъпва след няколко денонощия, а при по-тежките — след 2—3 седмици.

 

източници:

kak-da.com

teenproblem.net


 

Ключови думи:

опасни, скорпион, солпуги, черен отровен паяк, убождане, ухапване

Сподели в:

Защо са опасни кърлежите?

10-те най-опасни същества в морето

10-те най-опасни хищници - I част

Добави коментар

Коментар 5 от ilian

17:04ч
04.09.2015г.

Хубаво говориш за ухапване на крайници но ако ухапването е по врата или главата значи чао чао.


Коментар 4 от Dog lover💞

15:09ч
31.05.2014г.

Дaно да не ги видя на свобода


Коментар 3 от Миглена Савова

08:58ч
27.01.2012г.

Бягам на далече!


Коментар 2 от Кр. Жекова

08:57ч
27.01.2012г.

олле...ле


Коментар 1 от Миглена Савова

21:12ч
26.01.2012г.

Уххххххх


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...