3226

1

Топлинен удар

Раздел: Котки

Категория: Здраве

   

   Предразположени породи към топлинен удар са късоносите котки – особено персийките. Повишената температура на окололната среда и оставянето на животното в затворена кола или в тясно помещение без вода са най-честите причини за топлинния удар. Други прични могат да бъдат болести на дихателните пътища, треска или припадък при услени тренировки.
   Топлинният удар започва със задъхване и тежко дишане. Лигавиците и езикът стават яркочервени. Слюнката става гъста и лепкава. Котката започва често да повръща и телесната температура се повишава - 39 -42 градуса.


 
  Ако не се лекува котката става нестабилна, залита и има кървава диария. Устните и лигавиците стават бледо сини или сиви, натъпва колапс, кома и състоянието може да има летален край. При топлинен удар трябва да се вземат незабавни мерки. При по-леки случаи е достатъчно животното да се пренесе в по-хладно помещение. При температура на 39 градуса и нестабилност на котката, покрийте я с влажни студени кърпи или я сложете в студена вода, докато температурата стигне 37 градуса. Когато температурата е свалена, подсушете животното, за да не се стигне до хипотермия, тъй като терморегулаторната система все още не работи добре. Възможно е топлинният удар да протече с ларенгиален оток, който води до усложняване на дишането. При тази ситуация е необходима конслутация с ветеринар.
  За да не се стига до топлинен удар трябва да не оставяте продължително време котката си на топлина, в случай че има проблеми с дихателните пътища, да не я оставяте в автомобил с затворени прозорци, дори и на сянка. При пътуване трябва да е осугурена специална чанта за пренос котката, с добра вентилация. Ако отлглеждате котката си на двора, не я оставяйте без прясна студена вода и й осигурете сенчесто място.

Ключови думи:

топлинен удар, причини, симптоми

Сподели в:

Как да предпазим кучето от топлинен удар?

Добави коментар

Коментар 1 от Sissy

22:09ч
10.02.2014г.


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4258

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 93

  Гласове: 46

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...