4693

0

Грешките, които всеки стопанин на домашен любимец допуска

Раздел: Други

Категория: Полезно

   Собствениците на домашни любимци са способни да изразят любовта и привързаността си както никой друг. Въпреки това изследователите предупреждават, че поведението ни понякога вреди на косматия ни приятел. Вижте какво не бива да правите:

1. Да го гушкате и целувате по всяко време.

Резултат с изображение за гушкане на коте

Всеки път, когато минем покрай кучето или котката си, ни обзема неистово желание да го сграбчим и нагушкаме. За съжаление, за животните това е изключително стресиращо, необяснимо и неприятно преживяване.

Съветът ни: Можете да научите домашния си любимец да отговаря на определени команди, така че при изпълнението им да очаква да бъде вдигнат и гушнат. Така и двете страни ще бъдат доволни.

2. Да го будите, когато ви скимне.

Така, както се стараете да пазите тишина, когато някой от семейството спи, по същия начин трябва да се отнасяте и към съня на косматия си приятел. Не забравяйте, че внезапното събуждане е ужасно стресиращо за него.

Съветът ни: Не е нужно да го завивате като бебе и да го наглеждате час по час, достатъчно е да не смущавате почивката му без основателна причина.

3. Постоянно да го зяпате.

Само си представете някой да се пули във вас по цял ден – няма да ви бъде приятно, нали? Не мислете, че с животните е различно. Още повече, че при тях продължителното втренчване обикновено предвещава опасност или предстояща схватка.

Съветът ни: Съзерцавайте домашния си любимец незабелязано и ненатрапчиво. Избягвайте да го гледате директно в очите, защото това със сигурност би го изнервило.

4. Да му се карате за храна.

Резултат с изображение за хранене на коте

Колко пъти ви се е случвало да оставите или да забравите нещо апетитно на кухненския плот? След минута вече няма да го намерите. Преди да се скарате на сладкия крадец и да го накажете, се замислете добре. Животните имат инстинкти, които не могат да потискат, защото нямат механизъм за самоконтрол.

Съветът ни: Не провокирайте и не изкушавайте домашния си любимец с надеждата, че ще се научи да се владее. Свикнете да оставяте храната за вас в хладилника. Да не говорим, че някои от човешките храни са силно вредни за животните.

5. Да използвате различни думи за една и съща команда.

Резултат с изображение за обучение на куче

„Донеси топката!”и „Къде ти е играчката?” в главата на кучето ви означават две напълно различни неща. Най-вероятно ще се обърка и обезсърчи, защото няма да ви разбере и със сигурност ще види недоволното ви изражение. Бъдете милостиви – кучето ви не е полиглот, за него смяната на команда е равносилна на научаването на нов език.

Съветът ни: Използвайте винаги една и съща команда за едно и също нещо!

6. Да му позволявате да мързелува по цял ден.

Резултат с изображение за мързеливо куче, коте

Животните се нуждаят от физическа активност. Тя е важна за тяхното добро психическо и физическо здраве. Не си мислете, че като оставяте котката си да се изтяга с часове на клавиатурата на бюрото ви и й качвате сладурски снимки в интернет, й правите услуга.Нищо подобно! Извеждайте животните навън или им осигурявайте пространство за движение у дома – липсата на физическа активност може да отключи различни болести и психични състояния.

Съветът ни: Намирайте време да излезете с домашния си любимец поне веднъж дневно. Можете да си поиграете или просто да потичате заедно. Приятно и полезно и за двете страни!

7. Да му казвате: „Спокойно, всичко е наред!”

Животните винаги предусещат, когато се задава някаква опасност. Ако котката или кучето ви се страхува да се къпе например, е възможно да хукне панически още щом чуе звука от завъртането на кранчето в банята. В този случай увещанията са безсмислени. Най-често започваме да изреждаме едни и същи реплики: „Спокойно!”, „Няма страшно!” или „Всичко е наред!”. Трябва да знаете обаче, че това изобщо не успокоява косматия ви приятел.

Съветът ни: Вместо да повтаряте успокоителни фрази, дръжте се естествено, сякаш нищо необичайно не се е случило. Ще видите, че това ще отнеме от напрежението на страхливкото.

8. Да му давате от храната си.

Резултат с изображение за не хранете домашни любимци с човешка храна

Наясно сме колко е трудно да устоите на умолителен под масата, когато захапвате парче ароматна наденица или салам. Но! Не спирайте да си повтаряте, че човешката храна не е пригодена за животни. Тя има прекалено много подправки за тях и може да ги разболее.

Съветът ни: Никога не хранете кучето или котката си с храна от ресторантите за бързо хранене, ако искате да му спестите сериозни стомашни проблеми. Тя е достатъчно вредна и за хората. Ако се съмнявате, консултирайте се с вашия ветеринар. На него може би ще повярвате.

9. Да оставите домашните си любимци да ползват общо корито.

Резултат с изображение за котешка тоалетна

Би било страшно удобно котките ви да ползват една тоалетна, нали? Имайте предвид обаче, че всяко живо същество се нуждае от своето лично пространство. Това важи с пълна сила за надменни същества като котките. Затова купете и пригодете отделни тоалетни за всяко от животните и ги разположете на разстояние една от друга в къщата си. 

Съветът ни: Преди да си вземете домашен любимец, помислете добре дали сте готови да му осигурите всички необходими условия за здравословен, щастлив и пълноценен живот.

10. Да му крещите за всяка беля.

Резултат с изображение за Грешките, които всеки стопанин на домашен любимец допуска

Животните също имат чувства. Отлично разбират, когато са сгрешили или са направили беля, дори могат да се почувстват виновни или засрамени. Помнете, че е ваша работа да отгледате и да възпитате животното, затова не можете да обвинявате него за грешките му. Лошото му поведение се дължи единствено и само на факта, че не сте му обяснили добре или не сте реагирали правилно в дадена ситуация. Да отглеждаш домашен любимец много прилича на отглеждането на дете.

Съветът ни: Колкото и да сте разстроени/ядосани заради лошото поведение на вашия космат приятел, опитайте се да изглеждате спокойно и помислете как е най-добре да го накарате да разбере, че това, което е направил, не е правилно. Ако му крещите през цялото време, не само че няма да постигнете никакъв резултат, ами и ще го объркате и уплашите. А това ще влоши нещата.

11. Да му оставяте обилно количество храна.

Резултат с изображение за хранене на коте

Повечето хора правят грешката да оставят прекалено много храна на домашния си любимец, да не би да огладнее, пък вас да ви няма вкъщи. На пръв поглед изглежда разумно решение, но всъщност може да доведе до качване на излишни килограми и различни здравословни проблеми. Това се получава, защото животните трудно се удържат да не ядат дори да не са гладни.

Съветът ни: Оставяте достатъчно количество храна според изискванията на породата и възрастта на вашия домашен любимец. Подробна информация ще получите от ветеринаря си.

12. Да се опитвате да го възпитавате на късни години.

Резултат с изображение за старо куче

Да се държите строго с малко кученце или котенце е трудна работа. Но не правете грешката да се оставяте да ви заблуди с невинния си вид. Напомняйте си, че тази симпатична топка косми скоро ще се превърне в  N-брой-килограмово животинче, с което трудно ще излезете наглава, ако не сте стопирали вредните му навици в зародиш. Колкото по-рано започнете да го учите кое е позволено и кое не, толкова по-лесно ще се научи, а вие ще си спестите много нерви на по-късен етап. 

Съветът ни: Най-важното е да обяснявате грешките на домашния си любимец в момента, в който ги допусне. Не след 10 минути дори, а ВЕДНАГА. Ако се приберете вкъщи и откриете жълта локвичка в коридора пред огледалото, хич не си правете труда дори да я коментирате. Четириногият ви приятел изобщо няма да разбере защо сте ядосани. За здравите и пълноценните ви взаимоотношения са важни укорът или поощрението веднага след съответната постъпка.

13. Да го оставяте прекалено дълго сам вкъщи.

Резултат с изображение за Грешките, които всеки стопанин на домашен любимец допуска

Въпреки че съществуват породи, които предпочитат да са сами, повечето котки и особено кучета страдат, когато обикалят сам- сами из къщата. Кучетата са социални същества и за тях е важно вниманието. Не си мислете, че докато ви няма, четириногото блажено спи вкъщи и едва ли не се радва на спокойствието. Когато ги оставите за повече от 3-4 часа сами, те стават неспокойни и тъжни. Неслучайно ви посрещат с такава радост, когато се приберете. Никога не оставяйте домашния си любимец за повече от ден-два сам и се погрижете много добре да сте му оставили всичко необходимо (най-вече вода!).

Съветът ни: Ако често ви се налага да отсъствате от вкъщи, помолете някой роднина, приятел или съсед да наглежда косматия ви приятел. Помислете също дали да не си вземете още един домашен любимец, за да си правят компания. Самотата е ужасно тъжна.

14. Да забравите, че целият му живот се върти около вас.

Също като бебетата, домашният ви любимец се нуждае от внимание, грижа и любов. Затова не е достатъчно само да го нахраните или да го изведете на разходка. Необходимо е да намерите време и за игри. И котките, и кучетата се привързват към своите стопани и обичат компанията им.

Съветът ни: Никога не подценявайте нуждата им от вас и никога не забравяйте колко сте важни за тях, защото на практика сте целият им живот.  

Звучи отговорна и сериозна работа, нали – да си стопанин? Също като да станеш родител. Не е нещо, от което можете да се откажете. Затова помислете добре дали сте готови да промените начина си на живот и тогава си вземете котка или куче.Източник: obekti.bg + собствено проучване

Ключови думи:

домашен любимец, стопани, кучета

Сподели в:

Тарантулата домашен любимец и пазител

Змията-домашен любимец

10 неща, които котките разбират по-добре от нас

Добави коментар

КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4261

  Гласове: 125

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 97

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...