2633

0

Спасяват последните животни в полуразрушения зоопарк в Мосул

Раздел: Други

Категория: Новини

   

"Четири лапи” не успя да изведе животните от зоопарка 
в Мосул, акцията продължава
Мечката и лъва са единствените обитатели на зоопарка
<span class='lightbox-image-comment-wrapper'>Снимка: Четири лапи</span>

Екип за бързо реагиране на международната организация за защита наживотните „Четири лапи“ е в иракския град Мосул. Той ще помогне на последните две оцелели животни от местния зоопарк – мечка и лъв.

През последните три месеца зоопаркът се оказа на фронтовата линия на военните действия между Ислямска държава и армията на Ирак. Почти целият зоопарк е разрушен, а повечето му обитатели са загинали.

мосул, зоопарк, животни, мечка, лъв, четири лапи
Снимка: Четири лапи

Екипът на д-р Амир Кхалил е успял да влезе в Мосул призори във вторник. И двете животни в празния зоопарк са в изключително тежко състояние заради глад, стрес и липса на грижи. Организирана е полева лечебница за оказване на първа помощ за животните и им е осигурена храна. Клетките са почистени от отломките и обезопасени.

„Четири лапи“ е единствената организация за защита на животните, която получава достъп до град Мосул, в покрайнините на който все още се водят престрелки.

мосул, зоопарк, животни, мечка, лъв, четири лапи
Снимка: Четири лапи

Преди началото на конфликта в зоопарка в Мосул е имало около 40 животни. По време на бомбардировка много от тях намират смъртта си, а други успяват да избягат от разрушените клетки. Доброволци са се грижили за животните и са делили са от своята храна с животните в зоопарка. Много от преживелите бомбардировките животни не оцеляват дълго и стават плячка на изгладнели хищници или умират от глад.

<span class='lightbox-image-comment-wrapper'>Снимка: Четири лапи</span>

Не за първи път „Четири лапи“ помага на животни в зоопаркове в зони на военни конфликти. В периода 2014 – 2016 организацията организира помощ и евакуация на животни от няколко зоопарка в Ивицата Газа.

Спасителна операция на "Четири лапи"

Представители на международната организация „Четири лапи” заминаха за иракския град Мосул, където се опитаха да изведат и последните две оцелели животни от зоопарка.

На последния контролно пропускателен пункт обаче бяха спрени от иракските военни, въпреки редовните документи и разрешенията.

<span class='lightbox-image-comment-wrapper'>Снимка: Четири лапи</span>

Репортерът на bTV Марина Евгениева и операторът Иван Филчев са единственият български екип на място по време на акцията.

Щаб квартирата на иракската армия се намира в Източен Мосул, а боеве се водят само на 2-3 км.

<span class='lightbox-image-comment-wrapper'>Снимка: Четири лапи</span>

Именно там екипът на „Четири лапи” идва да търси съдействие от военните и докато чака, подготвя операцията. Д-р Овидио Рошу подготвя упойките за животните предварително. „Искаме да сме възможно най-бързи от времето на зареждане на упойката до поставянето й”, разказва той.

На място нещата изглеждат спокойни и операцията продължава за рекордно бързо време – само час, но тогава се появяват проблемите.

Спасителна операция на "Четири лапи"
Снимка: Иван Филчев

Собственикът, който първоначално е казал, че ще даде животните се отмята. Въпреки това с разрешението на армията лъвът Симба и мечката Лулу са натоварени на камиона.

Спасителна операция на "Четири лапи"
Снимка: Иван Филчев

Кордонът беше спрян на последния иракски пункт. Въпреки дългите преговори и всички разрешителни, животните бяха върнати в Мосул, а акцията по спасяването им продължава.

2111330607.jpg
Източник: btvnovinite.bg

Ключови думи:

Животни, Зоопарк, Лъв, Четири Лапи, Мечка, Мосул

Сподели в:

Най-смъртоносните животни на планетата (ВИДЕО/СНИМКИ)

Топ 10 на най-интелигентните животни в света

10-те най-шумни животни в света

Добави коментар

КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 125

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...