3460

17

Пушачите убиват домашните си любимци

Раздел: Кучета

Категория: Любопитно

   

  Вече доста години вредата, която пушенето нанася на човешкия организъм, се изучава в много и най-различни направления. В последно време е доста актуален въпросът доколко действително е погубващ ефектът на пасивното пушене. Даже неотдавна се говореше, че то е едва ли не безвредно и не може да играе решаваща роля във формирането на белодробните заболявания. Но учените вече успяха да се убедят в неверността на това твърдение. Нещо повече, оказва се, че от ефекта на така нареченият «вторичен дим» страдат не само хората.

  Стана ясно , че активно "пушат" против своята воля и домашните животни, чиито собственици не смятат за нещо особено това да пушат направо в затворените жилищни помещения. Според американските ветеринари, кучетата и котките направо "гаснат" пред очите ви, ако в дробовете им редовно попадат вредни смоли и никотин. Изходът може да е най-различен, включително и рак.

  По данни на Центъра за контрол и профилактика на заболяванията, повече от 126 милиона непушащи американци редовно се подлагат на въздействието на цигарения дим и стават пасивни пушачи. Това се случва в домашни условия, ако пуши единият от членовете на семейството, в транспорта, на работа и в обществените места. Калифорнийското управление по охрана на околната среда твърди, че това влече непосредствено до повишаване на ръста на заболяванията: хиляди случаи на рак на белите дробове и смъртни случаи от сърдечни пристъпи – това са резултатите от "вторичното пушене".

  Ако вярваме на ветеринарите и при животните процентът на смъртност в резултат на последствията от въздействието на никотина и вредните смоли е същият като при хората. Каролин Макалистър от Университета на Оклахома обяснява: "В последно време се появиха множество изследвания, които потвърждават зависимостта на здравето на кучетата и котките от навиците на техните стопани и в частност от пушенето. Пасивното вдишване на дим води до възникване на рак при домашните животни."

  В частност, най-характерно при диагнозата на четириногите пушачи са онкологичните заболявания на органите на устната кухина при котките, рак на белите дробове и на носоглътката при кучетата, злокачествен тумор на белите дробове на птиците, а също и тежки и необратими изменения на лимфатичната система при всички видове домашни любимци. Особено подложени на подобен род заболявания са котките: те постоянно ближат козината си докато се "мият", а на нея се отлагат голямо количество вредни вещества, които се съдържат в цигарения дим. По този начин нищо не подозиращите писани поглъщат страхотни и наистина впечатляващи количества никотин и канцерогени. Болестна мишена на първо място става слизестата обвивка на устната кухина, което се е отразило и на статистиката на заболеваемост от рак при домашните котки. Получава се така, казват ветеринарите, че е по-добре да си бездомна котка, отколкото домашен любимец на заклет пушач.

  И понеже двойно повече са подложени на въздействието на вредния навик на стопаните си, те двойно по-често са подложени на ракови заболявания на лимфатичната система. При тях се развива лимфома – тумор на лимфните възли, която за кратко време води до смърт на животното. По данни на ветеринарите, три от четири котки умират в продължение на една година след поставяне на тази диагноза.

  Слабото място на кучетата е носоглътката. Тези животни не случайно се славят с отличния си нюх: природата ги е надарила с тази особеност, която се дължи на голямата на площ свръхчувствителна слизеста обвивка на носа. Колкото е по-дълъг носът на кучето, толкова е по-голяма вероятността да си "лепне" някоя болест от цигарения дим. Да, но работата е там, че канцерогените влизат вътре в носовите ходове и се натрупват там като рано или късно водят до туморно образувание. А при такава диагноза не оживяват и година. Ако домашният любимец е от порода, на която е свойствен къс или среден нос, опасността да заболее от рак на носоглътката леко намалява, но затова пък се появява друга опасност – рак на белите дробове. Тъй като при тези животни слизестата обвивка на носа е недостатъчна по площ за да се натрупа голямо количество вредни вещества, канцерогените безпрепятствено проникват надълбоко в дихателните органи, оставайки там

  Най-зле от всички са птиците: тяхната дихателна система е най-подложена на въздействието на дима, а за разлика от кучетата и котките, те не могат да се отделят на безопасно разстояние от пушещия си стопанин. Резултатът е красноречив – статистическите извадки показват, че най-много пневмонии със смъртен изход, както и злокачествени образувания има сред пернатите, които обитават домове, в които стопаните са пушачи.

  Американските ветеринари не случайно бият тревога. По тяхно мнение, през последните години заболеваемостта от рак сред домашните животни достигна направо Откакто в много от държавите по света започна въвеждането на антиникотиновата политика и въвеждането на забрани за пушене на обществени места, все повече хора пушат по домовете си. А оттук вече следва и скокообразният ръст на смъртно болни домашни любимци. Между другото, решението, което е способно да предпази котките, кучетата, канарчетата и папагалите от гибел, е невероятно просто: достатъчно е техните собственици да си определят само едно място за пушене и никога да не си позволяват да го правят на друго място в жилището, както и никога в присъствието на домания си любимец.

Ключови думи:

домашни любимци, пушачи, пасивно пушене, вторично пушене, кучета, котки, птици

Сподели в:

Новия хит сред домашните любимци – мини прасенца

Интересни факти за зайците - домашни любимци

Екзотични домашни любимци – първа част

Добави коментар

Коментар 17 от Robby

19:16ч
12.03.2015г.


Коментар 16 от Габи

19:33ч
22.02.2015г.

Жалко ,че родителите ми пушат и също често каним на гости пушачи


Коментар 15 от Holmes

22:14ч
23.11.2014г.


Коментар 14 от Вероника

21:50ч
08.07.2014г.

баща ми пуши


Коментар 13 от maria

17:56ч
01.04.2014г.


Коментар 12 от Сани

14:52ч
22.03.2014г.

имам късмет в това отношение, никой у дома не пуши... но познавам доста хора, които го правят. Много полезна статия, трябва да я прочета на някои хора


Коментар 11 от Sissy

09:58ч
28.02.2014г.

не знаех


Коментар 10 от Ивелина

21:39ч
17.02.2014г.

ужас не го знаех никога повече няма да пуша като разхождам Оскарчо


Коментар 9 от Аni ^-^

21:37ч
17.02.2014г.


Коментар 8 от Dreamer

14:08ч
01.02.2014г.

Това го знаех!


Коментар 7 от Dreamer

14:08ч
01.02.2014г.


Коментар 6 от Никитооооо xD

11:20ч
24.01.2014г.

ТАТЕ Е ПУШАЧ!


Коментар 5 от Polina⚜

14:42ч
29.12.2013г.

не знаех


Коментар 4 от Polina⚜

14:42ч
29.12.2013г.


Коментар 3 от White wolf

14:41ч
29.12.2013г.

интересно


страница от 2

КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 202

  Лакомства: 1771

  Гласове: 119

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 66

  Гласове: 34

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...