Хамелеоните не са единствените животни, които променят цвета на тялото си. Този рядко срещан камуфлаж не е характерен само за тях.

Ново изследване разкрива, че паякът Misumenoides formosipes може също да смени премяната си, за да се слее по-добре с обкръжаващата го среда, съобщи ЮПИ. Учените знаеха, че цветът на тялото на M. formosipes може да варира между "мръсно" бяло и жълто, но процесът досега не бе документиран.

"M. formosipes може да промени цвета на тялото си така, че то да се слее с цвета на цветята, върху които ловува плячката си, и да остане незабележимо за човешкото око - заяви ръководителят на изследването експертът по биология Гари Додсън от университета "Бол" в Индиана. - Знаехме, че женските екземпляри, но не и мъжките, могат да променят цвета на тялото си в зависимост от фона, но не знаехме колко бързо става това."

Додсън и колежката му Алиса Андерсън от университета изпозвали софтуер, за да регистрират и да опознаят процеса на променяне на цвета на телцата на женски екземпляри от вида M. formosipes. Така установили, че екземплярите с преобладаващо бял цвят на тялото си по-лесно го променят към жълто, отколкото тези с преобладаващо жълт цвят го променят към бяло.

Учените документирали също наблюдавания сред вида полов диморфизъм - женските екземпляри са близо 20 пъти по-едри от мъжките. Мъжките екземпляри обаче са по-многобройни. Те трябва да се съревновават помежду си, за да оплодят женска.

Резултатите от изследването са публикувани в Ecological Entomology.