2761

3

За и против чипирането на домашните любимци

Раздел: Кучета

Категория: Здраве

   


Относно въпросът за поставянето на микрочип на домашните любимци отдавна се водят дискусии дали има смисъл от това. Всеки стопанин сам преценява дали да постави чип на своето куче, но нека тук споменем ползите и недостатъците, за да може по-лесно да вземете окончателното решение.

От една страна поставянето на микрочип е полезно до толкова, че чрез него може да идентифицирате лесно своя домашен любимец и да докажете, че това е той или в редки случаи да го откриете, чрез него. Единствената база данни, която би помогнала на стопанин да открие загубения си любимец, за момента е Балканската база данни за идентификация на домашни любимци.

Всички останали бази данни са локални или да ги наречем иначе безполезни

От друга страна в нашата страна все още няма изградена база данни, която да е общодостъпна за всички клиники. Освен това в много от клиниките липсват и четци (устройствата, които разчитат номера на чипа).

И така мненията са различни, но нека си отговорим на някои въпроси.

Какво представляват микрочиповете за кучета?

Микрочипове за кучета са малки капсули с размер 1 – 1,5 см, които се инжектират под кожата на домашния любимец. Микрочипът служи за идентификация на кучето, подобно на личната карта при хората.

Опасни ли са микрочиповете?

Микрочиповете са напълно безвредни за животното, като съдържат радиочестотен транспондер. Транспондерът е пасивен т.е в него няма източник на захранване и не излъчва нищо. Може да бъде прочетен само в полето на радиочестотен (RFID) четец , с какъвто работи ветеринаря. Технологията е същата като при марките за дрехи, които се използват срещу кражба в бутиковите магазини.

Какви са рисковете при чипиране?

Проблеми биха могли да се появят единствено при некачествени микрочипове произведени в Азия, които макар и рядкост за съжаление се появиха на българския пазар покрай големия бум с чипирането от началото на 2012г. Некачественият микрочип носи следните рискове: капсулата да не е изработена от биосъвместимо стъкло съгласно утвърдените международни стандарти, което може да доведе до поява на алергични реакции, както и е възможно капсулата да не се задържи в зоната където е имплантирана а да продължи да се движи свободно под кожата на кучето.

Как да сме сигурни, че избираме правилния микрочип за нашето куче?

Изборът на правилния микрочип минава през избора на правилния ветеринар, който ще чипира животното. Големите клиники и добрите ветеринари подбират своите доставчици и поставят на първо място здравето на животното. Уверете се, че чипът не е произведен в Тайван, Китай, Турция или друга азиатска страна. Микрочиповете трябва да отговарят на стандарти  ISO 11784/11785.

Какви са ползите от чипирането на кучето?

За съжаление България все още няма изградена единна национална база за идентификация и проследяване на домашни любимци. Уникалният код, който е записан на микрочипа на този етап би могъл да послужи единствено за удостоверяване собствеността върху животното. Все пак в недалечното бъдеще изграждането на таква база предстои по примера на други страни от ЕС. Целта е да се проследяват и контролират кучетата, като по този начин да се вземат мерки срещу безотговорното отношение на стопаните, които ги изхвърлят на улицата.

Какво представлява кода на микрочипа?

Микрочиповете са кодирани с 15 цифров код, който е уникален за света и който се предоставя единствено от Международната организация за идентификация на животните – ICAR. Към спринцовката с микрочипа са приложени стикери с кода, които могат да бъдат разчетени и с инфрачервен четец за баркодове. Един от стикерите се поставя в паспорта на животното, а друг в регистъра на ветеринаря.

Добре е да знаем също и това, че съществува наредба от 2012 г. за домашните любимци, в която са упоменати нашите задължения, като собственици на домашни животни. Глобите започват от 20 лв. и могат да достигнат до 200 лв. при повторно нарушение.

Ако вие и/или кучето ви не е изрядно, проверяващите ще ви глобят в размер до 50 лева и ще ви дадат предписание да го регистрирате и да му поставите чип в едноседмичен срок. При повторна проверка, ако пак сте нередовни, ще ви напишат нова глоба до 200 лева.

Чипът струва между 30 и 40 лв., а за кастрирани кучета е безплатен. Не е ясно и кой се облагодетелства от тази акция – подобен чип вероятно струва стотинки – той е подобен на чипа в електронните ни карти за влизане в офиси/хотели и в дебитните/кредитни карти.Каква е целта на тази наредба?
- да дисциплинира собствениците на кучета – донякъде, който гледа куче в двор и не го разхожда навън – нито му плаща данък, нито ще му сложи чип;
- да се съберат пари за приютите – има си други начини за финансиране на приютите;
- част от решението на проблема с бездомните кучета – абсурдно – дори още повече може да се увеличат, защото разходите по гледане на домашно куче още повече се увеличават.

В случай, че спазвате наредбата, какво се получава:

Кучето ви има платен данък. Поставили сте му  чип. Има паспорт/здравна книжка, в която се отбелязват ваксините му и редовното му обезпаразитяване. Събирате му биологичните отпадъци. И какво от това? Общините продължават да не спазват своята част от „обещанието“ – няма ресурс да контролира хората, които не правят гореизброените дейности.

Мнозина от собствениците на кучета не намират полза в поставянето на чипа. Ако кучето се загуби, няма как по чипа да го проследят и намерят. От него има, само ако животното пътува в чужбина, както се изискваше в наредбите и досега.

Тъй като вече споменахме, че за кастрираните кучета чипът е безплатен, нека ви насочим и как може да се сдобиете с такъв чип.

В приют Богров при кастрация на домашен любимец поставят безплатно микрочип. Ако кучето ви е вече кастрирано също може да се възползвате от поставянето на безплатен чип. За повече информация може да се свържете с приюта.

Надяваме се в бъдеще ползата от чипираните любимци да е по-голяма и хората да не се колебаят дали да поставят микрочип, да бъдат по-уверени, че при евентуална загуба кучето им ще бъде открито и най-вече, че общините ще правят малко повече от обещаното за нашите домашни животни.

 

Цитирани източници: http://kosmatko.com, http://www.az-jenata.bg,

източник: happydog-bg.eu

Ключови думи:

микрочип, любимци, смисъл, рисковете, куче, ползите

Сподели в:

Новия хит сред домашните любимци – мини прасенца

Пушачите убиват домашните си любимци

Интересни факти за зайците - домашни любимци

Добави коментар

Коментар 3 от Gone with the Wind

10:59ч
17.08.2014г.

Чочо няма чип защото е твърде малък


Коментар 2 от Dog lover💞

12:29ч
18.07.2014г.

Боби има чип


Коментар 1 от Dreamer

12:21ч
25.06.2014г.


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4258

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 93

  Гласове: 46

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...