1761

0

Паралич и чума при морските свинчета

Раздел: Гризачи

Категория: Здраве

   

Паралич

      

             Параличът при морските свинчета е инфекциозна болест, протичаща с възпаление на гръбначния и главния мозък. За причинител на това спонтанно заболяване дълго време се считаше ретровирус от неврологичен характер, но новите изследвания доказват, че това би трябвало да е аналог на детския паралич, наречен полиовирус (полиомиелит). Причинителят се предава по капков път чрез отделянето и при пряк контакт с животните. Хората също могат да предават вируса с ръцете и дрехите си. Възможно е също майката да предаде вируса на детето си още в утробата си, както и чрез попадане в стомашно-чревния тракт. Инкубационният период трае от 9 до 23 дена. 
             При орално попадение на вируса, неговото размножаване може да доведе до разяждане на слизестата обвивка на устата, което се явява "открита врата" за вируса. Там той се размножава и животното не може нормално да дъвче и гълта храната (паралич на глътката). Проблеми с дъвкането и гълтането, които не са свързани с проблеми на зъбите, говорят за възможно заболяване от паралич на морското свинче!  
             "Класическият паралич" се проявява тогава, когато вирусът трайно окупира главния и гръбначния мозък. Повреждането на нервите води до повреда в управлението на възбудимостта, което се изразява в болезнено придвижване, водещо до пълен паралич на задната част на тялото. По-късно настъпва паралич на коремните и отделителните органи.
              Първи симптоми: Отказ от храна, леко повишена температура и общо лошо състояние. В очите се набила прегърбената поза, проблеми с дишането, треперене, което по-нататък преминава в гърчове на шията, гърба и плещите. Смъртта често настъпва след 3-4 седмици, при бързо протичане на болестта - след 2-10 дни. 
              Точна диагноза може да се установи, за съжаление, само при аутопсията и изследване на главния и гръбначния мозък.  


Чума при морските свинчета


                   За чумата при морските свинчета в литературата не съществуват единни и еднозначни мнения. Тя често се споменава във връзка с паралича при морските свинчета. Става въпрос за вирусно или бактериално заболяване, което е много заразно и абсолютно смъртоносно. Вероятно понятието "чума при морските свинчета", подобно на "чума при зайците" и "чума при гризачите" е остарялото название на туларемията Francisella tularensis). Област на разпространение е Северна Европа, като регион на основните разпространители на болестта - лемингите. Свинчетата се заразяват при опити, тъй като са много възприемчиви към вируса. Туларемията е болест, която в наше време няма никакво клиническо значение за свинчетата.


Източник:www.guineqpig.com

Ключови думи:

паралич, чума, морските, свинчета

Сподели в:

Хигиенни навици при котката

Болести при хамстерите

Болести при аквариумните рибки

Добави коментар

КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4258

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 93

  Гласове: 46

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...