6076

6

5 ексцентрични домашни животни

Раздел: Други

Категория: Любопитно

   

  Невероятно, но истина! Вярвате или не, много хора наричат мини магарето, козата джудже, капибара, скункса и мини прасенцето „моят домашен любимец“. Запознайте се с тези пет ексцентрични домашни любимци:
 
  Коза джудже

 

  Козата джудже има размерите на средно голямо куче. На височина достига около 40 см, а теглото ѝ е 18 кг. Мъжките се различават от женските единствено по размерите си и по по-дългата брада. Също както по-големите си събратя козата джудже се храни основно със сено, но от любопитство може да изяде различни опаковки. Това води до проблеми с храносмилането. Подобно на кравите, тя нейният стомах е разделен на четири части. Често е „некултурна на масата“ тъй като докато яде се уригва – може да изпуска 10 л газ през устата си. Маслеността на млякото на козата е от 7 до 9 %.
  Козичките джуджета са много интелигентни и весели животни, с много добро здравословно състояние. Те са подходяща компания за деца тъй като не хапят и обичат да ги галят. Отглеждат се в задния двор. Трябва да имат осигурен подслон и мястото за катерене. 

  Капибар  Капибарът или водното прасе, е най-едрият гризач – теглото му варира от 27 до 68 кг, а дължината му достига 1.2 м. Неговата родина е Южна Америка. Представителите на вида имат ципи между пръстите на краката, което ги прави отлични плувци. Ако искате да си вземете капибар вкъщи, задължително трябва да му осигурите воден басейн, а не клетка. Той не трябва да се отглежда в клетка, а на свобода. Обожава водата и прави всичко там – яде, играе, размножава се. Тъй като е стадно животно, препоръчително е да си вземете два капибара, ако не можете да му отделяте много време и внимание. Той е вегетарианец – предпочита плодове и зеленчуци. Трябва да му осигурите достатъчен прием на витамин C, за да не развие скорбут. Зъбите му постоянно растат, поради това трябва постоянно да дъвче нещо. Капибарите подскачат повече, отколкото бягат, защото задните им крайници са по-дълги. Продължителността на живота им е между 4 и 8 години.

  Мини магаре


 
  Мини магарето е мило и привързано към своя стопанин животно. Височината му достига 1.5 м, а теглото между 100 и 150 кг. Окраската му обикновено се среща в сиво кафяво, с черна линия на гърба. Козината, за да изглежда добре трябва да се четка, а ноктите да се подрязват. Необходимо е също и да се ваксинира. Има нужда от задно дворче с подслон, послан със слама. Мини магаренцата са социални животни и е добре да му намерите компания. Добра идея са козите, ламите и овцете, но не и с кучета. Това са издръжливи и здрави животни, които живеят средно 40 години.

  Скункс


 
  Ако си търсите изкопна машина и прител у дома, правилния избор за Вас е скунксът! Благодарение на дългите си нокти и силни крака, може да разкопава цялата градина и да пробива гипсокартона вкъщи! Но освен това той е и любопитно, интелигентно и чувствително животно. Неговата родина е Северна Америка. Ако искате да отглеждате това ексцентрично животно у дома, трябва да го заведете на ветеринар за ваксинация против бяс и отстраняване на аналните жлези, щом стане на месец. При защита той отделя секрет със силна и неприятна миризма, който може да изстреля на разстояние 7.5 м. Освен това трябва да обезопасите дома си, тъй като той ще иска да сдъвче всичко около него. Трябва да го държите под око, тъй като ако избяга, най-вероятно няма да се върне, защото има много лошо зрение. В менюто му трябва да се включат най-вече пресни зеленчуци. Може да го обучите на хигиенни навици както котка. Продължителността на живота скункса в домашни условия е около 12 години.

  Мини прасенце  Мини прасенцето е интелигентно животно, с добре развит нюх, благодарение на който помага при намиране на наркотици на полицаите. Противно на очакванията, това е много чисто животно. Има нужда от движение и може лесно да се обучи да ходи на повод. Любимецът от „Спешно отделение“, Джордж Клуни се грижи за мини прасенце повече от 18 г. То не е подходящ домашец за всеки, тъй като обича да бъде център на вниманието. Поради тази причина не се препоръчва също и отглеждането на две прасенца.
 
Източник:
Pets 101, Animal Planet TV, 20.10.2011 г.
animalplanet.com

Ключови думи:

ексцентрични домашни животни, странни домашни животни, коза джудже, мини прасенце, мини магаре, капибар, скункс

Сподели в:

Най-смъртоносните животни на планетата (ВИДЕО/СНИМКИ)

Интересни факти за зайците - домашни любимци

Екзотични домашни любимци – първа част

Добави коментар

Коментар 6 от Вики

11:50ч
29.05.2016г.

Отстраняването на аналните жлези е жестокост към животните! Не бива да се гледат нито скунксове, нито капибари-те са диви животни, които трябва да са свободни! В момента се правят само глупави опити за тяхното отглеждане, така че ако изобщо има от къде да се вземе такава животинка, тя най-вероятно е насилствено отвлечена от дивата природа и обречена да прекара дните си като затворник! Няма нужда да се подрязват ноктите на магарето-то само ги изтърква в почвата!


Коментар 5 от Александра

01:38ч
15.05.2013г.

Аз бих си взела скунксче или прасенцемного са сладички ^_^


Коментар 4 от Димитър Савов

10:42ч
21.10.2011г.

Незнам, ама скункса не е много оферта, дори с отстранени жлези . Като се събуди6, може да видиш комшията отдолу през някоя дупка


Коментар 3 от Кр. Жекова

10:25ч
21.10.2011г.

lichno az bih si vzela ili magarence ili kozichka :-)


Коментар 2 от Миглена Савова

09:45ч
21.10.2011г.

магаренцето също е интересна идея за компания


Коментар 1 от Кр. Жекова

22:38ч
20.10.2011г.

za kozata neznaeh :-)))))


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...