1968

7

Най-известните кучета

Раздел: Кучета

Категория: Любопитно

   

                5.Лайка
   Тя е 3 годишно куче.Смесица между Самоед и териер.Лайка умира няколко часа след изстрелването от стрес и прегряване, вероятно причинени след неуспешното отделяне на излишния товар от животоподдържащия модул. Истинската причина и време на смъртта ѝ не са оповестени чак до 2002г. , а вместо това се твърди, че Лайка загива в резултат на привършване на кислорода или (както СССР настоява) тя е подложена на евантазия преди да привърши кислородът. Въпреки че Лайка не оцелява, експериментът доказва, че жив пътник може да бъде изстрелян в орбита около Земята и да издържи на безтегловността. Това проправя пътя за полет на човек и осигурява на учените първите данни за това как живите организми понасят полет в космоса.
   
                4.Котън
   

          Котън става известен с ролята си на Джери Лий в К-9.

През 1991 г. Котън е убит при полицейска акция, докато разследваубийството на полицай. Само 10 дни преди смъртта си открива 10 кг кокаин на стойност над 1,2 млн. долара. Умира на 28 ноември 1991 г.

Той е прострелян от персонажа на Кевин Тай във филма К-9. Майкъл Дули (главният герой, изигран от Джеймс Белуши) мисли партньора си за мъртъв, но кучето се възстановява.

 

                3.Бари 

    

     Бари е експерт в спасяването на хора. Сред най-известните му приключения е това, когато спасява измръзнало момче, затрупано от голямо количество сняг в ледена тераса при голям снеговалеж. Никой човек не могъл да го спаси, но Бари извадил момчето. Тогава имало такъв снеговалеж и ледената тераса била толкова трудна за катерене, че никой монах не могъл да достигне момчето и не идвала помощ. Но Бари успял да го съживи, като го близал с топлия си език и, въпреки всички препятствия, успял да го занесе в манастира.

Това е една от многото истории за спасени от този санбернар. На него са приписани 40 спасявания на хора.


                2.Хачико

  

    Хачико е роден на 10 ноември 1923г. г. в японската префектура Акита. Фермерът решава да подари малкото куче на професор Хидесабуро Уено, работещ в Университета в Токио. Професорът му дава името Хачико (осмият).

Професор Уено ежедневно пътува с влака на работа и кучето всеки ден го изпраща сутрин, а след това се връща да го посрещне на гарата точно в 3 часа след обяд.  Хидесабуро Уено получава инфаркт и умира. По това време Хачико е на 18 мес. На този ден той дълго чака стопанина си, който никога не идва. Въпреки това кучето продължава да го чака всеки ден, пристига в 3 часа след обяд и седи до късно.. Макар че много роднини и познати се опитват да вземат кучето при себе си, то неизменно се завръща на гарата, за да посрещне стопанина си . Местните търговци и работниците започват да го хранят, възхищавайки се на неговата преданост и постоянство. Това продължава години наред.

Става известен на цяла Япония през 1923 г. след публикация на статията „Предано старо куче очаква завръщането на стопанина си 7 год. след неговата смърт“.

Хачико продължава да идва на гарата в продължение на 9 год. до самата си смърт на 8 март 1935г. През 1934 г. му е издигнат паметник. В деня на неговата смърт е обявен ден на траур. По време на Втората световна война, когато има нужда от метал, паметникът е разрушен, но през август 1948 г. е възстановен и се налага като пример на любов и вярност.

              
              1.Балто

      Балто е хъски, станало известно с доставката на жизненоважен серум срещу епидемията от дифтеритит в град Ноум през суровата зима на 2925 г. Въпреки силните снежни бури, то успява да открие пътя до града.

През януари 1925, докторите разбират, че потенциално смъртоносна епидемия от дифтерит застрашава младите хора от Ноум. Единственият серум, който може да предотврати това, се намира на почти хиляда мили (1600 км). Поради суровите условия на зимата, лекарството не може да бъде доставено с кораб или самолет. След преценяване на възможностите, е взето решение лекарството да бъде доставено чрез кучешки впряг.

Серумът е транспортиран с влак от Анкоридж до Ненана, откъдето тръгва кучешкият впряг. По време на пътя част от кучетата са сменени. Впрягът се натъква на виелица, силни ветрове, минусови температури (-53°C) и много премеждия, породени от войни между едни от основните герои — Балто и хъскито Того.

На 2 февруари 1925 година,кучешкият впряг воден от хъскито Балто  влиза в град Ноум, посрещнат като герой. Балто става знаменитост, но всъщност най-дългото и най-рискованото разстояние на пробега е изминато от Ленърд Сепала и неговият впряг, воден от хъскито Того.


        

Ключови думи:

кучета, известни, спасители, Топ 5

Сподели в:

Най-рядката и най-скъпата порода котки

Кучета, подходящи за хора с алергии

Подходящи породи кучета за деца

Добави коментар

Коментар 7 от Dreamer

16:12ч
05.12.2013г.

Хачико е роден на 10 ноември 1923г. г. в японската префектура Акита. Фермерът решава да подари малкото куче на професор Хидесабуро Уено, работещ в Университета в Токио. Професорът му дава името Хачико (осмият).Любимият ми филм след Ласи е Хачико!!!


Коментар 6 от Ивелина

21:51ч
08.06.2013г.

Балто е хъски, но се различаваа от сегашните представители на породата, но все пак е живял преди почти 100 години и няма как да няма различия


Коментар 5 от DogsLover

19:23ч
16.03.2013г.

Е,да-имам предвит ,че е много студена.


Коментар 4 от ?

20:01ч
13.03.2013г.

Странно! "през суровата зима на 2925 г."


Коментар 3 от D@rkSHAD0W

19:58ч
13.03.2013г.

Знам,но той не е хъски а вълк.


Коментар 2 от DogsLover

19:55ч
13.03.2013г.

Не,не-прочети в интернет


Коментар 1 от D@rkSHAD0W

19:50ч
13.03.2013г.

Балто не е хъски,а вълк.


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4259

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 95

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...