2571

1

Алекс - Най-умният папагал на света

Раздел: Птици

Категория: Любопитно

   

Сивият папагал Алекс порода жако знаеше около 150 думи, можеше да брои и различаваше цвета и формата на различни предмети. Учудващите способности на папагала преобърнаха представите на учените за умствените възможности на пернатите и му спечелиха славата на една от най-умните птици в света. 

Алекс попада в научните среди още през далечната 1977 г., когато докторът по сравнителна психология в университета "Брандейс" в Бостън Айрийн Пепърбърг го купува от обикновен зоомагазин. С помощта на новаторски методи Пепърбърг не след дълго успяла да обучи питомеца си да изговаря отчетливо над сто думи, да различава около 50 предмета, както и да разбира такива понятия като големина, цвят и материал. Алекс също така можел да брои до шест. Когато видел няколко предмета пред себе си, той можел да определи броя, цвета и формата им, както и материята, от която са направени. Той също така използвал цели изрази в речта си и то вподходящите моменти.

"Той имаше умствените способности на петгодишно дете и можеше да комуникира на нивото на двегодишно", заяви Пепърбърг. Също като дете Алекс изразявал и различни емоции - отегчение от дългите часове на работа, радост или недоволство. Той също така често командвал другите два папагала жако, Грифин и Артър, които участвали в експериментите, като им нареждал да говорят по-ясно.

The New York Times пише, че на 6 септември вечерта, когато Ирене оставила Алекс в клетката, той й казал: „Ще се видим утре. Обичам те”.  

На следващата сутрин тя открила папагала мъртъв в клетката. Предполага се, че на 32 годишният Алекс е починал от естествена смърт поради старост. 

Ето тук можете да видите клип с Алекс: http://www.youtube.com/watch?v=eawfoMHyUHQ 


 


Източник: http://freakanews.blogspot.com/2007/09/blog-post_14.html

Ключови думи:

папагал, жако, говори, гений, ум, учени,

Сподели в:

Най-рядката и най-скъпата порода котки

Кой е най-големият папагал в света?

10-те Най птици

Добави коментар

Коментар 1 от Миглена Савова

10:28ч
01.03.2013г.

уникален!


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4258

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 93

  Гласове: 46

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...