3368

4

Десет факта за прилепите

Раздел: Други

Категория: Любопитно

   

  1. Противно на общоприетото мнение те не са гризачи, въпреки, че външно приличат на такива и някои хора ги наричат “летящи мишки”. За разлика от плъховете и мишките, те не нанасят вреда на селското стопанство, не се хранят с домашни продукти, не обитават канализацията (и съответно не пренасят заразните болести, пренасяни от плъховете) и пр.

  2. Прилепите (Chiroptera) са разред дребни животни от клас Бозайници (Mammalia), което означава, че раждат живи своите малки и ги хранят с мляко, а телата им са покрити с козина. Характерно за тях е, че предните им крайници са прераснали в крила. Прилепите са единствените бозайници, които могат да летят активно, макар че някои други видове са способни да прелитат на ограничено разстояние.

  3. Разредът наброява около 1110 вида, около 20% от всички видове бозайници. Прилепите са разпространени по целия свят с изключение на някои откъснати острови, полярните райони и високопланинските области над границата на горите.

  4. Фактът, че повечето прилепи са насекомоядни е накарал учените да предположат, че те произлизат от древни насекомоядни бозайници подобни на земеровките. Според някои учени прилепите от групата Megachiroptera са свързани с лемурите (има и летящи лемури, които планират чрез кожна гънка между предните и задните крайници). Учените предполагат, че прилепите са се появили през еоцена преди 52 - 50 милиона години, когато е имало период на затопляне на климата. Това е довело до разцвет на насекомите, което е допринесло за развитието на уникалните способности на прилепите - да летят и да се ориентират в тъмнината с помощта на ултразвук.

  5. Те са изключително полезни. Прилепите, срещащи се в България се хранят изцяло с насекоми и изяждат огромно количество вредители, а в световен мащаб те имат ключова роля в екосистемите и без тях те не биха могли да съществуват. Много видове растения, които се използват за храна, лекарства и прочие не могат да оцелеят без прилепите, които ги опрашват или разпространяват семената им.

  6. Прилепите са една от най-широко разпространените групи бозайници. Способността да летят е спомогнала на "разселването им" в различни части на планетата. Те обитават всички континенти с изключение на Антарктида, най-северните части на Европа, Азия и Америка и някои отдалечени острови.

  7. Прилепите унищожават огромни количества насекоми, много от които са вредители. Също като колибрито и пеперудите някои прилепи обичат цветен нектар. Булдоговия прилеп от Северна Америка се храни с риба! Ултразвуците проникват дори във водата и му помагат да открие храната си! Прилепите вампири се срещат в Южна Америка и се хранят с кръв! Те  летят през нощта и търсят заспали бозайници – пробиват кожата им с острите си зъбки и ближат отделилата се до 20 ml кръв (прилепите не изсмукват кръвта на жертвата, както правят вампирите по филмите - кръвта което поемат е най-много колкото лъжичка течност). Бозайниците не изпитват болка и дори не се събуждат. Също така прилепите вампири не се срещат в Европа дори и в Трансилвания, предпочитат да избягват хората и са доста дребни.

  8. Изчезването на всеки вид има съществени последици, които рано или късно пряко рефлектират върху човека или стопански значими за него видове. Така намаляването на прилепите може да предизвика каламитет (масово развитие) на вредители, които буквално да унищожават реколтата или горите, може да доведе до изчезването на стопански значими растения, които са били опрашвани или разпространявани от прилепите.
 
  9. Близо 25% от всички видове прилепи са застрашени от изчезване. Поне 12 вида са окончателно заличени от лицето на Земята, вследствие на човешката дейност.

  10. Дори никога перз живота си да не сме виждали прилепи, нашия начин на живот е свързан с техния и без тях, самите ние не бихме могли да съществуваме!информация: "Зелени балкани" - федерация за природозащитни здружения.

Ключови думи:

прилепи, факти, булдоговия прилеп, прилеп вампир,

Сподели в:

10 интересни факта за тарантулата

Няколко интересни факта за хипопотамите

Десет факта за катерицата

Добави коментар

Коментар 4 от Миглена Савова

19:44ч
06.03.2011г.

да, и аз така съм чувала!


Коментар 3 от Кр. Жекова

19:40ч
06.03.2011г.

ako imash prilip,koito jivee v kshtata ti(ne suvsem bkvalno)toi nosi kusmet i zakrilq semeistvoto..taka sum chuvala a za plodovete ne bqh sigurna i za tovva ne pisah))


Коментар 2 от Димитър Савов

20:35ч
01.03.2011г.

Освен с насекоми, повечето видове прилепи се хранят и с плодове.


Коментар 1 от Миглена Савова

20:30ч
01.03.2011г.

бих искала да добавя нещо от народните вярвания - щом видиш прилеп, ще имаш голям късмет!


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4257

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 93

  Гласове: 46

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...