Чихуахуа

Характеристики

- мило
- смело
- приятен характер
- предано
- дълъг живот

Активност

Интелигентност

Приятелски настроено

Привързаност

Гласовитост

Сподели в:

  Родината на чихуахуа е Мексико. Това е най-древната порода на континента Северна Америка и една от най-малките породи кучета. Името ѝ идва от щата, в който първоначално е била отглеждана.
  Тялото на представителите на породата е здраво и по-дъгло от колкото високо. Височина им достига между 15 и 22 см, а теглото им е едва 1 – 3 кг. Те имат най-голям мозък в кучешкия свят, сравнен с размерите на тялото. Главата е заоблена с леко заострена муцуна. Очите са тъмни и кръгли, а ушите изправени и изглеждат сравнително големи на фона на малката глава. Опашката се носи навита над гърба. Козината може да бъде дълга и къса, а цветовите окраски са различни, като най-често са в кафяво, светло кафяво,черно и бяло.
  Чухуахуа е мило и смело, с приятен темперамент куче, което се привързва обикновено към един член на семейството. То е много предано и има защитнически инстинкти – щом забележе опасност, започва да лае. Това го прави и добро куче пазач. Някой от представителите на породата се поддават трудно на обучение, но като цяло са интелигентни и бързо усвояващи новите команди кучета. Чухуахуа не е подходяща порода за семейства с малки деца, тъй като не обича да бъде “мачкано”, както и за домакинства с други домашни животни. С правилна социализация в ранна възраст тези проблеми могат да бъдат избегнати. Кучетата от тази порода могат да се отглеждат както в апартамент, така и къща с двор. Те не изискват дълги и продължителни разходки, както големите породи, но трябва ежедневно да се извеждат. Продължителността на живота е голяма – около 17 години. Представителите на породата са предразположени към очни проблеми като глаукома, настинки, ревматизъм, сърдечни и дихателни проблеми, и диабет. През зимата трябва да обличате пуловер на чухуахуа, за да не настине. Трябва и много да се внимава с храната, за да не преяжда. Козината не пада много и се поддържа сравнително лесно – необходимо е сресване от време на време.


Но всяко правило си има изключение, за това нормално някои представители да не отговарят на описаните характеристики.Ключови думи:

чихуахуа

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4261

  Гласове: 125

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 97

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...

 [X]Затвори