Шарпланинец

Характеристики

- отличен пазач
- независимо
- упорито
- рядко срещано
- добро здраве

Активност

Интелигентност

Приятелски настроено

Привързаност

Гласовитост

Сподели в:

  Родното място на шарпланинеца е областта около планината Шар, в бившата република Югославия. Представителите на породата са рядко срещани и се използват главно като пазачи на стадата с добитък във фермите.
  Шарпланинецът има голямо, мускулесто тяло, покрито с права и груба на допир козина. Окраската може да бъде едноцветна в черно, жълто кафяво и сиво, или в комбинация от изброените цветове. Височината на представителите на породата варира от 55 до 61 см, а теглото им - от 25 до 36 кг. Главата има заоблени скули и правоъгълна муцуна. Очите са тъмно кафяви на цвят, а ушите са клепнали. Крайниците са големи, а опашката дълга и бухнала.
  Шарпланинецът е независимо и упорито куче. Той има силно развити защитнически инстинкти и се държат подозрително с непознати. Кучетата от тази порода са подходяща компания за по-големи, възпитани деца. Възпитанието им е истинско предизвикателство, тъй като са много своенравни. Не е препоръчително да се отглеждат в апартамент или в градски условия, защото имат нужда от много движение и свободно пространство. Продължителността на живота им е около 12 години, а здравословното състояние - отлично. Поддръжката на козината е елементарна - достатъчно е да се сресва от време на време.


Но всяко правило си има изключение, за това нормално някои представители да не отговарят на описаните характеристики.Ключови думи:

шарпланинец

Домашни любимци от тази порода:

SARA SARA

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4261

  Гласове: 125

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 97

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...

 [X]Затвори