Басет

Характеристики

- привързано
- кротко
- силно развито обоняние
- мелодично лаеене
- благ характер

Активност

Интелигентност

Приятелски настроено

Привързаност

Гласовитост

Сподели в:

  Родината на басета е Франция, където се появила в резултат на естествена мутация преди няколко века. Името произлиза от френската дума “bas’,  в превод, която означава нисък. В миналото кучетата от тази порода са били използвани при лов, а днес предимно правят компания у дома на своите стопани.
  Тялото на басета е два пъти по-ниско отколкото е дълго. Височината варира между 30 и 38 см,  а теглото му – между 20 и 30 кг. Главата е със средни размери и има заоблени скули, черен нос и издължена муцуна. Очите са тъмни и леко хлътнали и му придават тъжно излъчване. Басетът е с най-дългите уши сред кучетата. По шията има увиснала кожа. Краката са къси, но силни, с големи лапи, а опашката е тънка и се носи високо. Козината е къса, гъста и водоустойчива. Окраската може да бъде в различни цветове, но най-често се среща основен бял цвят с черни, пясъчни или червено-кафяви петна, като се срещат  също и трицветни представители – черно – бяло – червенокафяво и черно – бяло – пясъчно.
  Басетът е известен с кроткия си, уравновесен  характер и привързаността си към своите господари и техните деца. Той никога не проявява агресивносност и не хапе. Към непознати се отнася резевирвирано. Има силно развито обоняние и мелодично лаене. Това е подходяща порода за търпеливи хора, с чувство за хумор. За отглеждането на басета се препоръчва средно голямо жилище. Въпреки, че не изглежда много енергичен, той има нужда от поне едночасова разходка на ден. За космената покривка не изискват специални грижи, но ушите трябва да се поддържат и наблюдават. Обучението може да бъде трудно, поради упорития му характер. Продължителността на живота му е около 12 години. Предразположен е към кожни и ушни проблеми и затлъстяване.


Но всяко правило си има изключение, за това нормално някои представители да не отговарят на описаните характеристики.Ключови думи:

басет

Домашни любимци от тази порода:

Djeri Topolina(Topa)

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4261

  Гласове: 125

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 97

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...

 [X]Затвори