Австралийска овчарка

Характеристики

- игриво
- лоялно
- социално
- интелигентно
- приятен характер

Активност

Интелигентност

Приятелски настроено

Привързаност

Гласовитост

Сподели в:

  Точният произход на австралийската овчарка не е ясен. Началото на нейната история започва в САЩ, а не в Австралия, както предполага името ѝ. Произходът на името ѝ всъщност се свързва с преселили се в Щатите австралийски овчари, които я отглеждали.
  Австралийската овчарка има здраво, мускулесто и пропорционално тяло. Височината на тялото варира от 45 до 58 см, а теглото от 20 до 33 кг. Главата е също с правилни пропорции и има ясно изразен стоп. Очите са със средни размери и бадемовидна форма, а цветът им може да бъде син, кафяв или амбър. Ушите са поставени високо и имат триъгълна форма, като са леко заоблени на върха. Опашката е много къса. Козината е къса около главата, ушите и на предните крайници, а по гърба и задните крайници е по-дълга. Тя водоустойчива, може да бъде права или на вълни. Окраската се среща в мерле, червено мерле, червено, синьo или черно, с бели или жълтокафеви петна.
  Австралийската овчарка е игриво, лоялно и социално куче. Това е много интелигентно куче, което лесно се поддава на обучение. Разбира се отлично с децата и с другите животни от домакинството. Не е подходяща порода за отглеждане в апартамент, тъй като може да стане апатична, нервна и да се развият лошите черти от характера ѝ. Трябва всекидневно да ѝ се осигуряват игри, разходки и упражнения. Представителите на породата са много добри в аджилити. Продължителността на живота на австралийската овчарка е около 15 години. Предразположена е към катаракта, дисплазия на колянната става, хипотиреодизъм, глухота, слепота, епилепсия и поради много късата опашка към проблеми с гръбначния стълб. Поддръжката на козината е елементарна - достатъчно е сресване от време на време.


Но всяко правило си има изключение, за това нормално някои представители да не отговарят на описаните характеристики.Домашни любимци от тази порода:

Djesi Рори

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...

 [X]Затвори