Афганска хрътка

Характеристики

- интелигентно
- чувствително
- привързано
- енергично
- елегантно

Активност

Интелигентност

Приятелски настроено

Привързаност

Гласовитост

няма данни

Сподели в:

   Родината  на афганистанската хрътка, както личи от името ѝ е Афганистан. Нейната история започва преди стотици години. Смята се, че това е една от най-древните породи кучета. Според едно предание, това е единствената порода кучета, която Ной взел в ковчега си. В САЩ и Европа са пренесени чак в началото на 20 в. Преставителите й са добри кучета пазачи и подходяща компания при лов.  
  Афганската хрътка не може да остане незабелязана, тъй като има екзотично и красиво излъчване. Определяна е като супермоделът сред кучетата. Това е едро куче достигащо на височина около 60, 70 см  с дълга, копринена козина. Теглото ѝ достига до 25 до 30 кг. Главата и тялото са издължени и   подчертават елегантната ѝ осанка. Окраската на козината ѝ се среща в почти всички цветове – бяла, черна, сиво-кафява, ръждиво-червена, пясъчно жълта, и може да бъде едноцветна иликомбинация от тези цветове. 
  Афганската хрътка е интелигентна, чувствителна, интуитивна и много привързана към стопанина си. Той трябва да бъде всеотдаен към нея и настойчиво да я възпитава. Дресировката може да бъде затруднена от нейния упорит характер. При твърде строго възпитание става плаха и страхлива. Към непознати е необщителна, но не и враждебна. Лае само при опастност, което я прави добър пазач. Тази порода е много енергична и поради тази причина е подходяща за активни семейства, които ще имат достатъчно време за упражнения и игри с домашния си любимец.  Може да понесе всички видове климат. При бягане достга до 45 км/ч. Има нужда от голямо и просторно жилище или къща с градина. Продъжителността на живота на афганската хрътка е 10-15 години. При някои представители се срещат проблеми с щитовидната жлеза и автоимунни заболявания. Афганските хрътки са свръхчувствителни към химикали и лекарства и усещат много по-интензивно болка, в сравнение с другите породи кучета. Поддръжката на козината се изразява в редовно сресване.

 Но всяко правило си има изключение, за това нормално някои представители да не отговарят на описаните характеристики.Домашни любимци от тази порода:

Topcho мис Мацонелла

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...

 [X]Затвори