Египетски мау

Характеристики

- активна
- подвижна
- лесно се обучава
- лоялна към стопанина
- стройна фигура

Активност

Интелигентност

Любопитство

Привързаност

Гласовитост

Сподели в:

   Египетският мау е може би най-старата порода домашна котка. Думата “мау” на арабски означава котка. През 1950 г. е направен опит да се възроди древната египетска котка по естествен път. За целта били кръстосани две улични котки от Кайро, много приличащи на котките, описани в папирусите. Потомството не след дълго било признато от няколко американски клуба за самостоятелна порода. За сега обаче в Европа не е стандартизирана тази порода. 
   Египетският мау има стройна фигура. Тялото му не е много дълго, но е мускулесто. Крайниците са дълги. Лапичките са тесни с леко овална форма. Опашката е средно дълга – в основата е широка, а в края става става заострена. Козината е къса и гъста. Главата има леко клиновидна форма. Носът е дълъг и равен. Меката част на носа и устните е черно-розава с черен кант. Очите са големи, с форма на бадем. Цветът им е златист или зелен, като са очертани с черен кант. Ушите са големи, широко разположени и заострени в края. Те са покрити с много къси косъмчета и имат розов цвят. Окраската е бронзова или сребърна на по-тъмни петна. Космената покривка е гъста, плътна и копринено мека. Женските тежат около 3 – 5 кг, а мъжките около 5 – 7 кг.
   Египетският мау е подходящ за семейства с деца, за сами живеещи хора с други домашни любимци, които преди всичко трябва да имат опит в отглеждането на котки. Той е активна, изключително интелигентна и лоялна към стопанина си котка, която лесно се поддава на обучение. Това е най-бързата домашна котка - представителите ѝ могат да развият повече от 48 км/ч. Египетският мау предпочита топлите температури и има добро здравословно състояние като цяло.

Но всяко правило си има изключение, за това нормално някои представители да не отговарят на описаните характеристики.Домашни любимци от тази порода:

Moric Puh4o дженифър Дуди

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 125

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...

 [X]Затвори