Колор-пойнт

Характеристики

- дълга козина
- тиха
- добронамерена
- не е много активна
- проблем с бъбреците

Активност

Интелигентност

Любопитство

Привързаност

Гласовитост

Сподели в:

   Колор-пойнтът е получен при кръстосването на сиамка с персийка. Това е най-популярната разновидност на персийската котка. Като самостоятелен цветови вариант тя е призната в Европа през 1955 г.
   Тялото на колор-пойнта е масивно, със среден до едър размер. Главата е голяма и закръглена. Бузите са пълни и развити, носът е къс. Очите са големи, кръгли, широко отворени, с тъмносин цвят. Ушите са малки, широко поставени, покрити е гъсти косми. Гърбът, плещите и гърдите са широки, мощни и мускулести. Крайниците са къси и мощни с големи закръглени лапи и с окосмено междупръстие. Опашката е къса, обилно окосмена, притъпена накрая. Козината е дълга, гъста и мека. Основният цвят на космената покривка е светъл, а отметите са черно-кафяви, сини, шоколадови, червени, кремави, лилави и костенуркови. Отметите са разположени по муцуната, ушите, предните и задните крайници и опашката. Маската покрива муцуната от подбрадието до очите и се разпростира до ушите, но не трябва да преминава на челото. Разликата между основното оцветяване и отметите трябва да е изразителна. За недостатъци на породата се смятат: петнист корем и страни, ивици и бели косми в рисунъка (с изключение на ивиците от цветовите вариации), прав нос и сиамски тип телосложение. От участие в изложби се отстраняват животни е бели петна и бели пръсти на лапите, тенденция към косо поставени очи и разноцветни очи.
   Колор-пойнтът е подходящ за отглеждане от семейства с деца и други домашни животни, от хора които за първи път ще имат котка. Козината му изисква ежедневно сресване и често къпане. Това е много нежна, тиха и добронамерна котка, която не е много активна. При колор-пойнта сиамските предци се проявяват в поколенията не само по външност, но и по физиологичните си особености. Женските могат да забременяват по-рано, но се предпочита това да стане след 1,5 г., раждането при тях е трудно и тежко, препоръчва се присъствие на ветеринарен лекар. Обратно, при мъжките половото узряване е забавено. Малките котенца обикновено са от 1 до 3 броя. След като се родят те са обикновено бели до светло кремав цвят, като петната започват да се появяват по-късно. Поради тази причина, котетата от тази порода се взимат след 5 месечна възраст. Като недостък на породата може да се посочи, че често нейните представители имат проблеми с бъбреците.

Но всяко правило си има изключение, за това нормално някои представители да не отговарят на описаните характеристики.Домашни любимци от тази порода:

Nero Арчибалд Джили Оли

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4261

  Гласове: 125

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 97

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...

 [X]Затвори