Оцикет

Характеристики

- приятелски настроена
- игрива
- ласкава
- не е шумна
- възприемчива

Активност

Интелигентност

Любопитство

Привързаност

Гласовитост

Сподели в:

   Оцикетът е сравнително нова порода. Получена е през 1964 г. във Вирджиния от кръстосването на абисинска със сиамска котка. В едно котилата се появило коте с цвят на слонова кост, изпъстрено с петънца в канелено, чиято окраска много напомняла на дивата котка оцелот. От там произлиза и името на породата. Това е първата порода домашни котки, които са селектирани с цел диво излъчване. Оцикетът е признат от TICA и CFA през 1987.
   Представителите на тази порода са сравнително едри –теглото им варира между 5 и 7 кг. Тялото е издължено, стройно и елегантно. Крайниците са средно дълги. Главата е с клиновидна форма. Ушите са високо поставени и заоблени в краищата. Очите са със златист цвят и бадемовидна форма. Опашката е дълга и тънка. Окраската е с петнист рисунък. Срещат се 12 цветови варианта – син, синьо-сребрист, шоколадов, шоколадово-сребрист, светлокафяв, светлокафяв-сребрист, бежов, бежово-сребрист, бледо лилав, бледо лилав-сребрист, сребрист и бежово петнисто теби.
   Оцикетът е подходящ за семейства с деца, за сами живеещи хора и домакинства с други домашни любимци. Собствениците трябва да имат опит в отглеждането на котки. Той е социален и приятелски настроен. Представителите на тази порода са много ласкави и игриви. Лесно научават основни команди и трикове. Оцикетът притежава ловен инстинкт и обича високите места. Не е много вокална котка. Козина му се поддържа лесно. Тъй като е предразположен към гингивит и натрупване на зъбен камък, зъбите му трябва да се мият редовно.

Но всяко правило си има изключение, за това нормално някои представители да не отговарят на описаните характеристики.Домашни любимци от тази порода:

Уискарс

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...

 [X]Затвори