Манкс

Характеристики

- добронамерена
- социална
- привързана
- игрива
- обича вода

Активност

Интелигентност

Любопитство

Привързаност

Гласовитост

Сподели в:

   Манксът е приятел на хората от много столетия. Името му произлиза от о-в Мен в Ирландско море, където се появила многобройна популация на такива безопашати котки в резултат на естествена мутация. Има много легенди, свързани с най-отличителния признак на тази порода – липсата на опашка. Една от тях гласи, че когато Ной затварял вратата на ковчега, манксът си играел, не успял на време да се прибере и останал без опашка.
   Представителите на породата имат набити и здрави тела. Козината им е къса или дълга, с два пласта, а окраската е в  различни цветове. Дългокосместият вариант е регистриран от ТICA с името кимрик. Главата на манкса е доста голяма, кръгла с изпъкнали бузи. Очите са големи и кръгли, а цветът им хармонизира с останалата окраска. Носът и ушите са средно големи, като ушите са много отворени, леко заостерни и широко разположени. Гърбът е къс, крайниците са силни и издължени. В мястото където започва опашката има вдъбнатина, наречена рампи. Генът на късата опашка е доминантен. Хората, отглеждащи такава порода, трябва да внимават при развъждането, защото при кръстосване на мъжки и женска, при които липсва опашка, често се раждат мъртви котенца. Манксът се придвижва чрез скокове, заради специфичния строеж на тялото. Това е причината, англичаните да го наричат заешка котка. Той не може да се катери по дървета и да скача от високо.
   Манксът е подходящ за хора, които за първи път ще отглеждат котка, за семейства с деца и други домашни животни. Той не обича местенията от едно жилище в друго, за това не е подходящ за хора, които често менят адреса си. Това е добронамерена, социална и интелигентна котка, която се привързва много към стопаните си.  Понякога има странно държание - следва господарите от стая в стая и обича да гони топчета, като кучетата. Той е много игрив, обича да преследва всичко – както някакво животно, така и вятъра. Обикновено манксът не е шумна котка. Някои представители обичат много водата и къпането не е толкова сложно. Късокосместият вариант изисква много по-малко грижи за козината, от колкото дългокосместият – той трябва да се сресва и изчетква два - три пъти седмично. Здравословното състояние на представителите на породата е отлично.

Но всяко правило си има изключение, за това нормално някои представители да не отговарят на описаните характеристики.Домашни любимци от тази порода:

Александра лъки

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...

 [X]Затвори