Корат

Характеристики

- привързана
- активна
- игрива
- устойчива на инфекции
- рядко срещана

Активност

Интелигентност

Любопитство

Привързаност

Гласовитост

Сподели в:

   Коратът е късокосместа порода. Нейният произход е от Тайланд, където е известна много отдавна. В САЩ получава разпространение през 1959г. – двойката Дара и Нара, а от там в Европа през 1972 г. 10 години по-късно, през 1982 г. коратът е признат от ФИФЕ. В Тайланд тази порода се смятало, че носи щастие и благополучие - в превод името ѝ означава "цветът на парите". Такива не били продавани, а само подарявани. Днес нейните представители са рядко срещани.
   Козината на кората е синя със сребристи оттенъци, много гъста, блестяща и плътно прилепнала към тялото. Формата на главата е с много характерна – сърцевидна, а на големина е средно голяма. Очите са големи и кръгли. В различна възраст коратът има различен цвят на очите – отначало са сини, после стават жълти, кехлибарени, орех , при възрастните котки те са зелени. Ушите са големи със заоблени краища, широки в основата. Носът наподобява този на лъв, сравнен с руската синя котка обаче е по-къс. Зъбите са доста по-едри от колкото при другите домашни котки, опашката е широка, като в края се стеснява.
   Коратът е представител на така наречените чисти породи, т.е. той не се получва по изкуствен начин. Кръстосването с други породи е абсолютно забранено. Коратите са много чувствителни към антибиотици, медикаменти и химикали. За сравнение упойката обикновено трае няколко часа, а при коратите нейното въздействие продължава три дни. Но от друга страна те са устойчиви на инфекции. Те са много игриви и ревниви котки. Козината му се поддържа много лесно – нужно е само едно изчеткване през седмицата.
   Коратът е подходяща порода за хора с отраснали деца и с кучета, които са толерантни към котки и за такива, които ще отглеждат котка за първи път. Привързан е към стопаните си и ако не му се обръща достатъчно внимание става унил. Това е много активна и игрива котка.


Но всяко правило си има изключение, за това нормално някои представители да не отговарят на описаните характеристики.Ключови думи:

корат, цветът на парите,

Домашни любимци от тази порода:

Abi джина

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 125

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...

 [X]Затвори