Абисинска котка

Характеристики

- елегантана
- социална
- активна
- шумна
- лесно се обучават

Активност

Интелигентност

Любопитство

Привързаност

Гласовитост

Сподели в:

   Произходът на абисинската котка е от Eтиопия. През 1868 г. британски войник след Абисинската война води едно котенце на име Зула в Европа, което много прилича на древната египетска котка. Имено тази котка се превръща в родоначалника на абисинскаката порода. В САЩ тя се появява през 1900 г., но не получава разпространение до 1930 г. В наши дни тя е разпростаранена най - много в САЩ. Абисинската порода е призната днес от всички клубове за любители на котки.
   Козината на абисинката е къса, гъста, лъскава и еластична. Не изисква постоянно разресване и къпане. Характерен е тикингът – космите са по-светли в основата и по-тъмни на връхчета. Основният цвят на козината може да бъде червен, син, шоколадов, лилав, светло бежов или канела. Главата е умерено клиновидна. Носът е леко извит и средно дълъг. Очите имат бадемовидна форма със зелен или златист цвят, очертани с тънка по-тъмна линия. Те са изразителни и блестящи. Ушите придават бдителен вид на абисинките. Те са широки в основата си и заоблени в краищата и имат стърчящи косми. Тялото има средна дължина с добре оформена мускулатура, крайниците са дълги и стройни, а опашката е дъгга, стеснена в края. Лапичките са малки и овални. Вътрешната част на задните крайници и възглавничките на лапичките винаги са по-тъмни от основния цвят на козината. Теглото на мъжкия достига около 5 кг, а на женската около 4 кг.
   Абисинките са подходящи за семейства с поотраснали деца и за хора с опит в отглеждането на котки. Те са много елегантни, грациозни и изключително интелигентни  - окачествявани са като бордър колитата сред котките. Освен това са много активни, любопитни и социални животни. Постоянно търсят вниманието на стопанина си и искат да вземат участие в семейните занимания, но не харесват да ги държат и да ги гушкат. Ако не получават всекидневни игри със стопанина те стават депресирани и отегчени. Абисинките са доста шумни – обичат да мяукат често. Царе са на лудориите и често са наричани шутовете в котешкия свят. Като цяло имат отлично здраве. Процентът на развилите патерална луксация или гингивит е малък. Козината им не се скуби много и се поддържа много лесно.

Но всяко правило си има изключение, за това нормално някои представители да не отговарят на описаните характеристики.Ключови думи:

абисинска, абисинка,

Домашни любимци от тази порода:

Гошо Томас

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...

 [X]Затвори