Турска ангорска котка

Характеристики

- интелигентна
- приятелски настроена
- своенравна
- често пъти шумна
- обича водата

Активност

Интелигентност

Любопитство

Привързаност

Гласовитост

Сподели в:

   Историята на турската ангора се губи във вековете. Преди много време тя е била известна като „анкарска котка”, тъй като се е срещала в района на Анкара. Когато името на Анкара се сменя с Ангора, породата също е преименувана на ангорска. Някои изследователи приемат тезата, че тя е пренесена на турска земя от номадски черкезки племена и благодарение на пустотата в тези райони е запазила характерния си външен вид. През 16 в. тя е пренесена в Европа от Малаазия. Чак през 1963 г. тя е внесена и в САЩ. В началото на 20 в. турската ангора е на път да изчезне напълно, когато турското правителство започва специална селективна програма за нейното спасяване. Днес тя е призната от TICA, CFA, и ACFA.
   Турската ангорска котка има издължено и стройно тяло, с нежна костна система. Главата има триъгълна форма. Ушите са широки в основата си, заострени в крайщата и гъсто окосмени. Очите са с бадемовидна форма, като могат да бъдат сини, оранжеви, зелени или разноцветни. Представителите със сини очи често са глухи, а тези, които имат едно синьо око са глухи от неговата страна. Шията е тънка, обвита в характерна, малка пухена яка. Крайниците са стройни и издължени, като предните са малко по-дълги от задните. Между пръстите има козина. Опашката е плътна, с дълги косми. Тялото е покрито с финна и дълга космена покривка, която изисква чести сресвания, за да не загуби блясъка си. Най-често се среща чисто бялата окраска, но не са изключени и други цветови варианти.
   Поради благия си характер, турската ангора е подходяща за семейства с деца и други домашни животни и за хора, които нямат опит в отглеждането на котки. Това е много интелигентна и приятелски настроена котка. Тя е игрива и на моменти „бъбрива” своенравна и палава котка. Обича да се катери и водата, противно на много други породи. Турската ангора има нужда от внимание. Нейният стопанин трябва да бъде много нежен, мил и да отделя време за игри с нея, защото в противен случай става унила.

Но всяко правило си има изключение, за това нормално някои представители да не отговарят на описаните характеристики.Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 125

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...

 [X]Затвори