Бордър коли

Характеристики

- развито обоняние
- интелигентно
- лоялно
- привързано
- ловни инстинкти

Активност

Интелигентност

Приятелски настроено

Привързаност

Гласовитост

Сподели в:

  Историята на породата бордър коли започва на границата между Англия и Шотландия, от където идва и името ѝ -  „border” в превод от английски означава граница. Представителите на породата имат много добро обоняние и се използват за откриване на наркотици и бомби.
  Бордър колито има атлетично тяло със средни размери, покрито с дълга козина, която се среща в два варианта – лъскава и груба. Височината му варира между 45 и 56 см, а теглото му – между 12 и 20 кг. Муцуната е издължена, скулите са широки, а стопът е ясно обособен. Носът и очите са тъмни на цвят. При окраска в цвят мерле, очите могат да бъдат и сини. Опашката е дълга и се носи навита, над гърба. Окраската на козината може да бъде червена, комбинация от черно и бяло, бяло и червено, черно и сиво, както и съчетание от три цвята.
  Бордър колито е лоялно куче, което е много съсредоточено и се обучава лесно. Поради тази причина то заема и челното място в класацията за най-интелигентните породи кучета. Привързва се много към своите стопани, а към непознати се държи подозрително. Малките домашни животни, като котките, не са подходяща компания за него, т.к. има развити ловни инстинкти. Това е подходяща порода за активни семейства с по-големи деца. Бордър колито ще се чувства най-добре във ферма. Малките домакинства и апартаментите не са подходяща среда за него. Продължителността на живота му е около 12 – 15 години. Здравословното му състояние е добро, но предразположено към дисплазия на тазобедрената става, епилепсия, глухота и проблеми с очите. Козината трябва редовно да се сресва, за да изглежда добре.
 


Но всяко правило си има изключение, за това нормално някои представители да не отговарят на описаните характеристики.Домашни любимци от тази порода:

🐾☆Мечо☆🐾 Арчи Мая Орео Тара Шеф

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...

 [X]Затвори