Мънчкин

Характеристики

- социална
- игрива
- активна
- къси крайници

Активност

Интелигентност

Любопитство

Привързаност

Гласовитост

Сподели в:

   Мънчкинът е сравнително нова порода. Получена е в резултат на естествена мутация в щата Луизиана в началото на 80-те години на миналия век. Късите крайници, характерни за тази порода, са следствие на рецесивен ген, виновен и за късите крака при дакела и басета. Сандра Хоченедел намерила черна бременна късокрака котка, живееща под едно ремарке. Нарекла я Блекбери. Половината от котилото на Блекбери били късокраки котенца. Едно от мъжките котенца в това котило – котаракът Тоулоуси, поставил началото на селекционна програма за обособяването на отделна порода. За съжаление тя не е призната още от всички котешки асоциации, т.к. късите крака се приемат като недостатък.
   Тялото на мънчкина има нормални пропорции. Срещат се дългокосмест и късокосмест вариант на породата. Козина може да бъде във всички разцветки.
   Мънчкинът е подходяща порода за семейства с деца, за възрастни, сами живеещи хора и за такива, които за първи път ще отглеждат котка. Въпреки късите си крайници е много подвижнa и може да скача върху ниски дивани и маси. Мънчкинът е много социална и игрива котка, която има нужда от постоянно внимание. Дългокосместият вариант има нужда от грижи от основни грижи за козината, за да не загуби блясъка си.

Но всяко правило си има изключение, за това нормално някои представители да не отговарят на описаните характеристики.Домашни любимци от тази порода:

pisan Пухчо

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4261

  Гласове: 125

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 97

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...

 [X]Затвори