Турска ванска котка

Характеристики

- обича водата
- жизнена
- любопитна
- лесно се обучава
- привързана

Активност

Интелигентност

Любопитство

Привързаност

Гласовитост

Сподели в:

   Турската ванска котка е домашна котка, която се отглежда в Източна Турция, в близост до езерото Ван. Нейното развъждане започва в началото на втората половина на миналия век, когато две английски туристки - Лаура Лашингтон и Соня Холидей, си купили две котки от тази порода по време на пътешествие из Турция. Те започнали селекционна програма и в резултат, на която породата е призната е от ФИФЕ през 1971 г.
   Тялото е със средни размери, набито с средно дълги крака и добре оформена мускулатура. Главата не е голяма, с формата на триъгълник. Носът е дълъг, носната гъба е розова на цвят, ушите са големи, гъсто окосмени, близко разполжени. Очите са оранжеви, сини или разноцветни. За разлика от турската ангорска котка, тук комбинацията сини очи и бяла козина не води до глухота. Крайниците са средно дълги с овални лапи и косми между пръстите. Опашката е средна дължина. Козината е копринено мека. Покривните косми на турската ванска котка са нежни и дълги – 10-15 см. При нея липсват късите косми. Цветът на козината е ослепително бял с червено-кафяви петна по опашката и главата.
   Турската ванска котка е подходяща за семейства с деца и с други домашни животни, но най-вече за хора, които има опит в отглеждането на котки. Представителите на породата са известни с любовта си към водата – много обичат да се къпят, да плуват и да ловуват риба. Турската ванска котка се отличава с интелигентност, жизненост и голямо любопитство. Привързва се към даден член от семейството и обича да бъде обгрижвана. Лесно се поддава на обучение. След раждането малките трябва да свикнат с компанията на човека, защото има възможност да подивеят като пораснат. Те прогледват на четвъртия ден от раждането, което доста по-бързо от други породи. Към третата седмица вече имат хигиенни навици. Турската ванска котка има изключително добро здравословно състояние.

Но всяко правило си има изключение, за това нормално някои представители да не отговарят на описаните характеристики.Ключови думи:

турска ванска котка

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...

 [X]Затвори