Сомалийска котка

Характеристики

- много игрива
- гальовна
- силна воля
- проблеми със зъбите

Активност

Интелигентност

Любопитство

Привързаност

Гласовитост

Сподели в:

   Сомалийската котка е получена в резултат на естествена мутация. Първите представители на породата се появяват в котилото на абисинска котка в началото на втората половина на 20 – ти век. Със сериозна селекционна програма новата порода се развила и през 1982 е призната от FIFE. В наши дни сомалийската котка е разпространена широко по целия свят.
   На външен вид сомалийките приличат на лисица. Те са полудълкосместа порода с добре изразен тикинг. Козината им е мека и нежна и на задните крайници се образуват т.к.нар. панталонки, а около врата – т. нар. яка. Има четири цветови варианта на козината – кафяво-оранжева-червеникаво-бежава, цвят бакър, стоманено-сиво-синкав цвят, тъмно-матово-бежова. Тялото е средно голямо, но по-голямо от това на абисинката, с добре развита мускулатура. Главата е с клиновидна форма, с масивно чело и добре развита брадичка. Ушите са големи, близко разположени и заострени. В краищата излизат къси снопчета косми. Очите са с бадемовидна форма, с наситен цвят, който може да бъде зелен, орех и златисто жълт. Теглото на мъжките представители е 5 – 6 кг, а на женските 3 – 4 кг.
   Сомалийката е подходяща порода за семейства с деца и сами живеещи хора с други домашни животни. Собствениците трябва да имат опит в отглеждането на котки. Тя е много игрива, дори в преклонна възраст и гальовна. Трудно свиква в тесен градски апартамент. Има силна воля и понякога не се подчинява на наказания. Предраположена към дентални проблеми, затова зъбите и трябва да се мият редовно. Седмичното разресване на козината е достатъчно, за да не губи блясъка си.

Но всяко правило си има изключение, за това нормално някои представители да не отговарят на описаните характеристики.Ключови думи:

сомалийска,

Домашни любимци от тази порода:

Все още няма регистрирани домашни любимци от тази порода!

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4259

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 95

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...

 [X]Затвори