Регдол

Характеристики

- силна имунна система
- спокойна
- привързана
- благ характер
- добро здраве

Активност

Интелигентност

Любопитство

Привързаност

Гласовитост

Сподели в:

   Регдолът е дългокосместа порода котки. Получена е през 1960 от Ан Бейкър в Калифорния. Тя кръстосала бялата дългокосместа Жозефин със сиамски котарак. По време на бременността Жозефин били блъсната от афтомобил, но въпреки тежките травми успяла да оцелее. Котенцата от нейното котило били много спокойни и отпуснати - те буквално увисвали в ръката като парцалена кукла, от където идва и името им – англ. ragdoll – парцалена кукла. През 1965 г. породата е призната от CFA, по-късно и от другите асоциации.
   На външен вид прилича на бурманките, но се различава от тях по по-масивното тяло – мъжките достигат до 10 кг, а женските 7-8 кг. Дължината на тялото може да достигне до 1 м (от края на носа до края на опашката.). Главата е с клиновидна форма, с добре развити брадичка и скули. Очите са овални и само сини, различен от синия цвят се смята за недостатък. Ушите са широко разположени. Опашката е със средна дължина, краката са къси. Козина е гъста и мека, приличаща на заешката по структура. Срещат се три типа окраска на козината – колор-пойнт, митед – с бели лапички и биколор. Във всеки от тези типове окраската в края на тялото може да бъде тъмно кафяв, шоколадов, лилав или син. Подобно на колор – пойнта, котенцата се раждат бели, като окраската им се появява до две години.
   Поради благия си харктер, регдолът е подходяща порода за семейства с деца и други животни, както и за хора, които за първи път ще отглеждат котка. Той е изключително възприемчива и игрива котка. Привързва се много към господаря си и има навика да го следва от стая в стая. Въпреки големите си размери, регдолът не умее на да се защитава, за това той трябва да се отглежда само вкъщи.Регдолът съзрява полово към 3-4 година. Има силна имунна система и рядко боледува.

Но всяко правило си има изключение, за това нормално някои представители да не отговарят на описаните характеристики.Домашни любимци от тази порода:

Лупи Пулхерия Пухи Рик Хектор

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4261

  Гласове: 125

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 97

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...

 [X]Затвори