Японски бобтейл

Характеристики

- лесно се обучава
- обича вода
- добро здраве
- усукана опашка

Активност

Интелигентност

Любопитство

Привързаност

Гласовитост

Сподели в:

   Японският бобтейл е известен отдавна в страната на изгряващото слънце. Той е почитано животно и се смята, че е символ на късмет и щастие. По всяка вероятност тази порода е пренесена от Китай в Япония, като подарък от китайския император за японския. Съществува легенда за това как японския бобтейл е останал без опашка. Когато се топлил до огъня веднъж, опашката му се подпалила, тъй като стоял много близо. Той тръгнал да бяга през града и така опожарил много къщи. Наказанието на императора било отрязване на опашките на всички котки в града. В САЩ тази порода е призната през 1976, но в Европа все още не е.
   Най-характерната черта на тази порода е усуканата опашка. Тя е дълга 12-13 см, но тъй като е усускана изглежда много къса и изглежда дълга не повече от 2 см. Опашните прешлени са скъсени под влиянието на определен ген. Опашката е покрита дълги косми, които стърчат на всички посоки. Тялото е средно голямо, мускулесто и набито. Задните крайниците са малко по-дълги от предните. Носът е дълъг и прав. Очите са големи, овални и широко разположени. Скулите са високи. Окраската е много разнообразна, като цветовете трябва да са наситени. Най-често срещана е т.нар. окраска ми-ке – черно-червено-бяло. Женските тежат между 2,5 и 3,5 кг, мъжките между 3,5 и 5 кг.
   Японският бобтейл е подходяща порода за домакинства с големи деца и други домашни животни, за сами живеещи хора, на най-вече за хора с опит в отглеждането на котки. Той е много интелигентна, която лесно се обучава. Обича да играе във вода. Женските нямат голямо котило. Японският бобтейл се отличава с добро здраве. Продължителността на живота му е 15 – 18 г.

Но всяко правило си има изключение, за това нормално някои представители да не отговарят на описаните характеристики.Домашни любимци от тази порода:

Villy Кета фрея

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...

 [X]Затвори