Внимание! Съдържанието в тази секция е с информационна цел. Диагностицирането и лечението на домашните любимци да се извършват само от ветеринарен лекар.

Нефрит

Отделителна и пикочо-полова система


Причини
  Причини за нефритът могат да бъдат простудата и лошото хранене, в резултат на които защитните функции на организма отслабват, отравяне с олово, фосфор, фенол, йодоформ и др, образуването на отровни продукти в резултат на продължителен катар на червата и стомаха, констипация, кожни възпаления и изгаряния, възпалението на аналните жлези, бронхопневмонията и някои заразни болести като ганата и лептоспирозата.
Клинична картина
  Клиничната картина на заболяването се характеризира със слабо повишена телесна температура, загуба на апетит и обща слабост, поява на отоци по крайниците и корема, в резултат на сърдечна слабост. Болното от нефрит куче има схваната походка, а гърбът е изкривен нагоре. В областта на бъбреците, при упражняване на натиск, кучето изпитва болка и прави опит да хапе. Образуването на урина е намамлено. Тя има червеникав цвят, защото съдържа кръв. При извършване на лабораторни изследвания се открива завишено съдържание на белтъци в нея. При тежки случаи образуването на урина спира, настъпва уремия, която води до смърт.
 Веднага след появата на първите признаци на болестта трябва да се потърси ветеринарна помощ, който да назначи медикаментозно лечение. За ефективно лечение е нужно установяването на причините, довели до възпаление на бъбреците и тяхното отстраняване. Кучето се поставя на специална диета, за да облекчи функцията на бъбреците. От менюто му се изключват белтъчините, готварската сол и приемането на големи количества вода. Препоръчват се млечните продукти, оризовата каша и др.

Сподели в:

Ключови думи:

нефрит, възпаление на бъбреците

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...