Внимание! Съдържанието в тази секция е с информационна цел. Диагностицирането и лечението на домашните любимци да се извършват само от ветеринарен лекар.

Токсоплазмоза

Протозойни болести


Причини:
  Причинител на токсоплазмозата е протозой – Toksoplasma gondii, който заразява топлокръвните животни. Кучетата, както и хората са междинен гостоприемник на протозоя. Начините на заразяване са консумирането на сурово или недоварено, заразено свинско, говеждо, телешко или овче месо.
Клинична картина:
  Клиничната картина на заболяването се характеризира с повишена температура, загуба на апетит, сънливост, кашлица, учестено дишане, отслабване, увеличение на лимфните възли, диария и подуване на корема. Младите кучета, заразени с токсоплазмоза може да развият пневмония, хепатит или енцефалит. Бременните женски кучета може да абортират спотанно, да родят мъртви кученца или новородените да умрат през първата седмица от живота си, ако са инфектирани с токсоплазмоза. При повечето заразени представители не се появяват симптоми на заболяване. Диагностицирането на заболяването се извършва чрез серологични тестове, а лечението се назначава от ветеринар.  

Сподели в:

Ключови думи:

токсоплазмоза, протозой,

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...