Внимание! Съдържанието в тази секция е с информационна цел. Диагностицирането и лечението на домашните любимци да се извършват само от ветеринарен лекар.

Застойна сърдечна недостатъчност

Сърдечно-съдова система


Причини:
  Сърдечната недостатъчност е крайният резултат от отслабената функция на сърдечния мускул. Увреждат се черният и белият дроб, бъбреците и др. органи. Болното сърце може да не бъде забелязано години и може да се появи внезапно. Като причини за заболяването могат да се посочат клапната недостатъчност и дилатираната кардиомиопатия.
Клинична картина:
  Признаците на застойна сърдечна дейност са лесна умора, кашлица нощем и по време на физическа активност. Те не са специфични и заболяването може да бъде объркано. На по-късен етап от болестта се появат учестено дишане, намелен апетит, подут корем и видимо отслабване. Увеличено налягане във вените, в резултат оставането кръв в ораганите, води до събиране на течност в белите дробове и перитониалната кухина. Наблюдава се отхрачване на розов, пенест секрет, който е признак за отслабване на лявата камера. Когато отслабне и дясната камера, се събира течност и в гръдната кухина и коремът се подува, а крайниците оттичат. В последната фаза на заболяването кучето диша затруднено, като главата му е изпъната напред а лапите раздалечени, пулсът му е ускорен и аритмичен, а лигавиците са студени и сиво-сини. От гърдите се чува хъркане. Диагностицирането се извършва чрез рентгеново изследване на гръдния кош, електрокардиограма и др. лечението се назначава от ветеринар, като трябва да се ограничат физическа активност и приемът на сол.

Сподели в:

Ключови думи:

застойна сърдечна недостатъчност, застойна сърдечна дейност

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...