Внимание! Съдържанието в тази секция е с информационна цел. Диагностицирането и лечението на домашните любимци да се извършват само от ветеринарен лекар.

Хронична клапна недостатъчност

Сърдечно-съдова система


Причини:
  Причината за хроничната клапна недостатъчност все още не е известна. Установено е, че тя се среща по-често при миниатюрните и малките породи като пудел, чихуахуа, лхаса апсо, кокер шпаньол, йоркшир териер, миниатюрен шнауцер и др.
Клинична картина:
  Хроничната клапнна недостатъчност се характеризира с дегенеративни изменения в сърдечните клапи, в резултат на които клапната функция намалява и се изтласква по-малко количество кръв. Известно количество кръв се връща с съответното предсърдие и така се създава налягане и предсърдието се уголемява. Главният признак на заболяването е силен сърдечен шум в лявата страна на гръдния кош. Ако е засегната и трикуспидалната клапа се чува шум и в дясната половина на гръдния кош. С рентгеново изследване, ехокардиограма и кардиограма се установява удебеляване на клапите, уголемяване  на лявото предсърдие и скъсване на кордите. Заболяването може да остане безсимптомно дълго време. Лечението трябва да започне с появата на първите признаци за сърдечна недостатъчност – кучето започва лесно да се изморява и да кашля.

Сподели в:

Ключови думи:

хронична клапна недостатъчност, сърдечен шум

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4257

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 93

  Гласове: 45

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...