Внимание! Съдържанието в тази секция е с информационна цел. Диагностицирането и лечението на домашните любимци да се извършват само от ветеринарен лекар.

Лаймска болест

Инфекциозни болести


Причини:
  Лаймската болест се предава на кучетата от ухапване от кърлеж. Причинява се от бактерията Borrelia burgdorferi. Тя е най-разпространена от май до август, т. е. през сезонът на кърлежите.
Клинична картина:

  Клиничната картина се характеризира с поява на куцота, една или повече стави отичат и стават болезнени на допир, при някои кучета се наблюдава повишаване на температура, обща слабост и безразличие, загуба на апетит и тегло. Куцането може да продължи от няколко дни до няколко месеца. Заболяването се диагностицира чрез кръвни серологични тестове, рентгеново изследване на ставите и изследване на синувиалната течност от ставите. Като превантивни мерки могат да се посочат посещенията при ветеринар след ухапване от кърлеж, използването специални каишки и препарати против кърлежи, ежедневните прегледи на кучето и прилагането на ваксина против лаймска болест. Тя не е задължителна, а препоръчителна. Кучетата не предават заразата на хората директно, но могат да разнасят кърлежи със спиротохети, които още не са си намерили краен гостоприемник.

Сподели в:

Ключови думи:

лаймска болест, ухапване от кърлеж, borrelia burgdorferi

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 125

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...