Внимание! Съдържанието в тази секция е с информационна цел. Диагностицирането и лечението на домашните любимци да се извършват само от ветеринарен лекар.

Псевдобяс (болест на Ауески)

Инфекциозни болести


Причини
  Причинител на заболяването е херпес вирус, който инфектира кучета и котки. Податливи към заболяването са кучета от всички възрасти. Човекът се заразява много рядко с тази болест. Това може да стане в случай на приемане на заразено месо, но няма данни за предаване на заболяването от куче на човек. Източник на болестта могат да бъдат плъхове, инфектирано с вируса сурово свинско или говеждо месо, заразена вода и постеля. Инфектирането се осъществява чрез храносмилателния тракт или чрез наранена кожа или лигавици.
Клинична картина
  Инкубационният период на заболяването е от 1 до 5 дни, много рядко продължава до 15 дни. Клиничната картина се характеризира с намален апетит и силен сърбеж в областта на главата, в резултат на който кожата се разранява. При някои представители липсват тези симптоми, но се наблюдава безпокойство на кучето, което се изразява в болезнено квичене. В някои случаи се среща и проява на агресивност – кучето разкъсва предмети, скача върху стени и се тръшка на пода, но никога не напада хора. Скоро настъпва парализа на глътката – животното не може да преглъща и от устата му излиза пенеста слюнка, и на крайниците. Парализата на долната челюст, характерна за беса, тук не се среща.
   За съжаление не е намерено лечение и ваксина за тази коварна болест. Смъртта настъпва между 24 и 36 часа от проявата на първите симптоми на заболяването. Като превантивни мерки се препоръчват консумирането на месо само след топлинна обработка и ограничаване на скитането на кучето.

Сподели в:

Ключови думи:

псевдобяс, болест на ауески,

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...