Внимание! Съдържанието в тази секция е с информационна цел. Диагностицирането и лечението на домашните любимци да се извършват само от ветеринарен лекар.

Бяс

Инфекциозни болести


Причини
  Причинител на заболяването е вирус, чието действие засяга централната нервна система. Основен преносител на заболяването са лисиците. Бясът се предава чрез ухапване със слюнката на заразеното животно.
Клинична картина
  Инкубационният период на заболяването зависи от близостта на ухапаното място до главния мозък – колкото по-далеч е мястото, толкова по-дълъг е той. Обикновено варира от 14 дни до няколко месеца. Бясът протича в две форми – буйна и тиха. При буйната форма се различават три етапа. При първия етап се наблюдава смяна на настроенията на кучето и появата на извратен апетит – ядене на камъни, дървесина, пръст и др., след което получава диария. В края на този етап от устата на кучето изтича точеща се слюнка, а лаят става дрезгав. Този етап продължава 1 -3 дни. В следващия етап кучето е постоянно възбудено и бяга неориентирано, след което напада и хапе. Този етап продължава 3-4 дни.  При следващия етап кучето получава парализи, като долната челюст остава увиснала и не може да се затваря. Кучето се залежава и умира между 6 и 10-тия ден от започването на заболяването. Тихата форма на беса протича по-бързо – от 2 до 4 дни. Тук липсва фазата на агресивността и възбудата. Животното се парализира, а понякога се наблюдава и кървава диария.
  Бясът се диагностицира чрез лабораторно изследване на мозъка на умрялото куче. Лечение за бяс няма. Задължително у нас се ваксинират кучетата против бяс всяка година. Ухапаните хора трябва да се консултират спешно е лекар.

Сподели в:

Ключови думи:

бяс, централна нервна система

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...