Внимание! Съдържанието в тази секция е с информационна цел. Диагностицирането и лечението на домашните любимци да се извършват само от ветеринарен лекар.

Епилепсия

Други


Причини
  Точните причини за епилепсията не са установени. Знае се, че тя е наследствено заболяване. Туморите, мозъчните кръвоизливи, ударите в областта на главата и черепните счупвания могат да причинят т. нар. симптоматична форма на епилепсията. Силното дразнение на периферните нерви при изгаряне, травми, костни и зъбни болки и паразитози (аскари или тении) могат да причинят т. нар. рефлекторна епилеплепсия.
Клинична картина
  Основен признак на заболяването е епилептичния припадък, при който кучето губи съзнанието. Преди да започне припадъкът, животно променя поведението си – или става лениво или възбудено, като показва неразположеност. При тежките пристъпи движението внезапно спира, погледът е втренчен, кучето започва да трепери и да залита, след което пада и излайва силно. Тялото му се вцепенява, крайниците са опънати напред, а челюстите са здраво стиснати. Главата и шията са изпънати назад.  Дишането почти спира, след това започват клонично-тоничните спазми (свиване и разпускане на мускулатурата), които започват от главата и шията и преминават по цялото тяло. Кучето започва да мляска, зъбите му да тракат, а от устата му започва да излиза пяна. Наблюдава се неволно уриниранеи дефекиране. Постепенно кучето се успокоява и идва в съзнание, но за известно време остава отпаднало. При по-леките припадъци съзнанието изчезва за кратък период, а клонично-тоничните спазми са по-слаби. При зачестяването на припадъците, животните остават за дълго в безсъзнание и могат да умрат.
  Симптоматичната форма на епилепсията се лекува с откриване и отстраняване на причините за нея. В менюта на болното кучето трябва да се изключи съдържанието на готварска сол, с цел намаляне на задържането на вода в организма, а по този начин и намаляване на прага на възбудимостта на нервната тъкан.

Сподели в:

Ключови думи:

епилепсия, рефлекторна епилеплепсия, епилептичния припадък

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 125

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...