Внимание! Съдържанието в тази секция е с информационна цел. Диагностицирането и лечението на домашните любимци да се извършват само от ветеринарен лекар.

Отит (възпаление на ушите)

Уши, нос, гърло


Причини
  Като причини за възпалението на ушите могат да се посочат попадането на бактерии, чужди тела, паразити или вода при къпане в ухото и силното чесане. Предразположени към това заболявания са породите с дълги и увиснали уши като дакел, басет, пудел, кокер шпаньол и др.
Клинична картина
  Основният признак, по който може да се разпознае заболяването е тръскане на главата и почесването на заболялото ухо с предната лапа. При усложняване на болестта главата на животното се накланя на страната на засегнатото ухо. Кучето усеща болка и скимти и при най-слаб натиск в основата на болното ухо. Вътрешната страна на ушната мида се замърсява с кафявочерен скрет с неприятна миризма, излизащ от ушния канал. Ако не се проведе лечение на време, кучето може да загуби частично или напълно слуха си, а също така и може да се стигне до разпространение на възпалителния процес към вътрешно ухо и да причини увреждане на мозъка.
  Ушите на породите, предразположени към заболяването трябва редовно да се почистват и да се отстраняват космите от тях. При влошаване на състоянието на животното трябва да се потърси компетентна ветеринарна помощ.

Сподели в:

Ключови думи:

отит, възпаление на ушите

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 125

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...